Dilluns, 15 de abril del 2024

El Col·laboratori Cat Sud fa els primers passos com a pol d’innovació creativa

La nova estructura relaciona diferents laboratoris del territori per sumar sinèrgies i innovar conjuntament

|

El Col·laboratori Cat Sud, una nova estructura regional que aglutina laboratoris del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, fa els primers passos per sumar sinèrgies i innovar conjuntament. El projecte, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i la Fundació i2Cat, amb la implicació de la Diputació de Tarragona i la URV, s’ha presentat oficialment aquest dijous, si bé ja té alguns mesos de vida i ha començat a desplegar funcions clau. Els labs comparteixen projectes i nous talents que tenen entre mans. L’objectiu és incorporar nous labs del territori -de moment són vuit a tota la demarcació- per fer créixer el que es considera el primer laboratori de laboratoris d’innovació social i digital de Catalunya.

Cedir instruments especialitzats per a materials de mobiliari a canvi d’accedir a professionals que treballen en prototips del sector del moble. És l’intercanvi que han establert dos labs ebrencs i un dels exemples de la interrelació entre els agents implicats en el nou Col·laboratori Cat Sud. És un projecte pilot que vol teixir una xarxa de col·laboració per innovar amb una perspectiva territorial.

Els vuit laboratoris actualment adherits són: URV Lab, Tgn Social Lab, Labs FP, Ciutat Sàvia CoLab, COEbreLAB, Interiors LivingLab (Cenfim), Impuls_Lab Amposta i FabLab Terres de l’Ebre. Representen administracions publiques locals, universitats i centres de recerca i també teixit empresarial de la zona, en una aliança per respondre els reptes futurs del territori, i innovar i fer recerca conjuntament.

La Diputació de Tarragona i la URV són les dues institucions impulsores del Col·laboratori Cat Sud, que es projecta com un gran laboratori d’Europa. Així ho ha destacat el conseller Jordi Puigneró, en la presentació virtual aquest dijous al migdia. El conseller ha insistit en la importància d’obrir el sistema d’innovació a la ciutadania. “I s’ha de fer des del territori, amb el territori i per al territori”, ha dit.

Durant la presentació, Artur Serra, sotsdirector de la Fundació i2Cat, ha apuntat que Catalunya pot ser el primer país que imposi un sistema universal d’innovació. “Els col·laboratoris són els embrions d’aquests nous sistemes”, ha afegit. Per la seva banda, els labs han corroborat que, sense l’impuls del Col·laboratori, no podrien estar executant projectes i que és l’inici d’un camí “il·lusionador” i “engrescador”.

Un cop posat en marxa el Col·laboratori Cat Sud, es preveu identificar altres territoris on desplegar el mateix model d’interconnexió de laboratoris d’innovació i estendre aquest projecte a tot Catalunya. D’altra banda, durant la presentació d’aquest projecte també s’ha anunciat la posada en marxa del primer Màster d’Innovació Social Digital que es començarà a impartir el proper curs 2020-2021.

Primer Màster d’Innovació Social Digital
El professorat estarà format íntegrament per professionals en actiu en el món de la innovació social i digital, molts d’ells pertanyents a labs de Cat Sud i diferents universitats catalanes. La Universitat de Barcelona serà la primera que l’impartirà oficialment a partir d’octubre. I s’està treballant amb altres universitats com la URV i la UAB per incorporar-lo properament a la seva oferta formativa.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483