Dimecres, 19 de juny del 2024

El 56% de les empreses catalanes agroalimentàries preveuen incrementar les seves exportacions aquest any

El 68% dels enquestats calculen un increment en els preus dels productes venuts a l'estranger

|

El 56% de les empreses catalanes agroalimentàries preveuen incrementar les exportacions al llarg d’aquest any i un 60% espera que pugi el valor de les vendes a l’estranger, segons es desprèn del primer Baròmetre d’exportacions agroalimentàries publicat per Prodeca. El mateix estudi determina que el 13% dels negocis estimen que el valor de les exportacions baixarà i un 13% més sospesen un descens del volum de les exportacions. En relació a l’augment dels preus i els beneficis comercial d’exportació de les comandes es manté la tendència de l’any passat i el 68% de les empreses creuen que les previsions dels preus de venda dels seus productes serà superior i un 32% que el seu benefici augmentarà aquest 2023. D’altra banda, el 8% de les companyies enquestades creu que els preus de venda dels seus productes seran inferiors i un 24% pensa que el benefici disminuirà.

Entre els mercats de destí, hi ha països com Corea del Sud, Regne Unit, Suïssa, Irlanda, Hongria, Polònia o els Estats Units, que són en els que més s’ha incrementat l’activitat exportadora per part de les empreses catalanes consultades que ja hi venen. De cara a aquest any, els enquestats esperen que les vendes creixin al Regne Unit, Corea del Sud, Mèxic, Portugal, Estònia, Àustria o la República Txeca.

D’altra banda, el 84% de les empreses catalanes agroalimentàries volen diversificar els mercats aquest any i arribar als Estat Units, Xina, Mèxic, Japó, Alemanya i el Canadà, en el cas de les empreses on encara no hi venen.

Pel que fa les empreses que tenen bones perspectives per aquest any, el 63% ho atribueix a la diversificació a nous mercats, la bona acceptació del producte i a l’experiència en mercats internacionals. Per contra, els qui són més pessimistes apunten a l’elevat i incert cost del transport, els costos de les matèries primeres o la pujada de preus i la inflació.

El primer Baròmetre d’exportacions agroalimentàries de Catalunya s’ha dut a terme a través de les enquestes a 52 empreses i entrevistes a companyies exportadores de diferents productes i volums i que són representatives del teixit empresarial exportador agroalimentari català.

Pel que fa el balanç del 2022, el 50% va afirmar que les empreses han incrementar durant el 2022 les seves exportacions en valor (el 52% ho ha fet en volum), mentre que el 15% ha disminuït respecte a l’any anterior (un 17% en volum). El 69% de les empreses ha incrementat els preus de venda dels productes d’exportació el 2022 (només el 4% els ha disminuït), mentre que el 31% ha augmentat benefici de les comandes d’exportació en aquest període (el 19% ha vist com decreixien).

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483