Dijous 23 setembre 2021

Desacord frontal entre El Port i l’Ajuntament sobre l’Hermitage

El Port n'aprova la concessió i el consistori, que hi ha votat en contra, critica que es tiri pel dret i estudiarà opcions jurídiques

|

El Port de Barcelona ha aprovat aquest dimecres la concessió perquè l’Hermitage es pugui instal·lar a la nova bocana, però aquest atorgament està condicionat a l’aval de l’Ajuntament, que hi ha votat en contra. El consistori, de fet, havia demanat retirar el punt de l’ordre del dia per estudiar més a fons la proposta que involucra també ara el Liceu, però el Port ha decidit mantenir la votació. L’Ajuntament de Barcelona i el del Prat hi han votat en contra, així com l’Advocacia de l’Estat, segons ha explicat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, que ha criticat que el port hagi “tirat pel dret”. També ha anunciat que estudiaran ara quines opcions jurídiques tenen, perquè el consistori, ha dit, no ha de tenir cap relació amb un privat.

Sanz ha subratllat que els serveis jurídics de l’Ajuntament ja van apuntar que perquè aquesta concessió es pogués aprovar calia un conveni amb el consistori per determinar l’ús cultural d’aquesta parcel·la. La tinenta d’alcaldia ha criticat que s’hagi donat llum verda a la concessió sense aquest conveni previ, i ha indicat que ara estudiaran jurídicament quin és el següent pas a seguir per “protegir els interessos municipals”. “Ells no poden tirar pel dret, hi ha un pla especial urbanístic que deriva en un conveni. El que no tenia sentit és que el port tirés milles i fes una concessió administrativa i ara un atorgament condicionat”, ha insistit Sanz.

Segons ella, l’Hermitage no ha de demanar res ara a l’Ajuntament, perquè no és l’autoritat patrimonial en aquesta matèria. “Respecte a aquest projecte nosaltres no farem un conveni amb el port, si hi hagués un projecte diferent podríem parlar, que és el que volíem fer, però han tirat pel dret”, s’ha queixat.

El govern municipal va comparèixer dimarts a la tarda per demanar al Port de Barcelona que es retirés el punt de l’ordre del dia a l’espera de conèixer més detalls de l’aliança entre el Liceu i l’Hermitage per crear un ‘hub’ cultural al front marítim. Sanz va comparèixer amb els tinents Jordi Martí i Laia Bonet. Segons ells, el punt que s’ha votat i aprovat finalment té un redactat que representa un “escenari antic”, d’una “proposta que ja no està sobre la taula”.

Desacord entre socis a l’Ajuntament
Paral·lelament, i evidenciant un desacord intern a l’Ajuntament, el primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha manifestat en el programa de Gemma Nierga a TV2 que la proposta de l’Hermitage i el Liceu al port de Barcelona té “potencial” i serà un “revulsiu cultural”.

Una concessió pendent que l’Ajuntament marqui el “perfil del projecte”
El Port de Barcelona assegura en un comunicat que amb la decisió dona per resolt el tràmit administratiu presentat pels promotors del projecte. Amb tot, la concessió requereix del conveni exprés amb l’Ajuntament de Barcelona per tal que la ciutat “marqui el perfil del projecte”, segons recullen en la nota.

El Port de Barcelona també demana al concessionari del projecte museístic que l’edifici projectat per l’arquitecte Toyo Ito obtingui la certificació internacional LEED Platinum, garantint que es tracta d’un espai “saludable i respectuós amb el medi ambient i que compleix uns estàndards de sostenibilitat, entre els que destaca l’optimització del consum d’energia i aigua i una reducció significativa dels costos d’operació i manteniment”.

Pel Port, el projecte de l’Hermitage té “perfecta cabuda en l’àmbit de la Nova Bocana, de conformitat amb la Delimitació dels Espais i Usos del Port de Barcelona, que el caracteritza com a àmbit d’interacció port-ciutat”. La infraestructura també recorda que l’Hermitage i el Liceu han iniciat converses per arribar a un acord de col·laboració. Segons la nota, l’aliança facilitaria al Liceu la “disposició d’espais complementaris que necessitaria per desenvolupar activitats artístiques, socials i formatives com tenen altres grans teatres d’òpera internacionals”. “La nova proposta també respon a les demandes de l’Ajuntament de Barcelona de fer un projecte cultural innovador, més pel públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat”, afegeix el Port en el comunicat.

Al seu entendre, la col·laboració faria possible un concepte de “centre d’art total”, amb diverses activitats i entitats de referència de Barcelona, des de representacions i programes expositius i de divulgació a altres tipus d’activitats relacionades amb l’art, la cultura, la recerca i la innovació.

Segueix-nos

680
1,491