Dilluns, 15 de abril del 2024

Catalunya rebrà 1.524 MEUR de fons europeus fins al 2027, que permetran mobilitzar més de 3.700 MEUR

Mas Guix assegura que els recursos permetran impulsar una "gran quantitat" de projectes estratègics

|

Catalunya rebrà 1.524 milions d’euros del conjunt de fons europeus fins al 2027. Així ho ha xifrat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en la jornada ‘Construint amb Europa la Catalunya del futur’, on s’ha donat el tret de sortida del pla que desplegarà la gestió dels fons durant els pròxims cinc anys. La xifra total inclou els recursos dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), del Fons Social Europeu (FSE+), del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMPA) i dels fons competitius. Tot plegat permetrà mobilitzar més de 3.700 milions d’euros i servirà per impulsar una “gran quantitat” de projectes estratègics. “En un context global incert hem d’apostar al màxim pels elements de certesa i planificació”, ha dit Mas Guix. La xifra no inclou els fons Next Generation, que la UE va posar en marxa arran de la pandèmia.

Mas Guix ha detallat que els diners s’emmarcaran en quatre grans objectius: reforçar l’ecosistema científic, tecnològic i d’innovació; afavorir la transició ecològica i la descarbonització; impulsar el creixement sostenible i completar la transformació digital. “A Europa hi tenim el millor punt de suport per activar les inversions necessàries per transformar Catalunya”, ha subratllat la titular d’Economia.

Mas Guix també ha concretat que tan sols del fons FEDER Catalunya rebrà 840 milions d’euros, que amb l’aportació de 1.260 milions d’euros que afegirà el Govern, suposaran una inversió agregada 2.101 milions d’euros. “És un volum de recursos en el que hi tenim dipositades moltes il·lusions”, ha verbalitzat la consellera. Al voltant d’un 30% dels diners es destinaran a mesures relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic, un 25% a mesures mediambientals i un 5% a accions per protegir la biodiversitat.

En el període 2007 – 2020 Catalunya ha rebut 2.200 milions d’euros dels fons FEDER, que han mobilitzat 4.400 milions d’euros, segons el Departament d’Economia. Aquests diners han finançat, per exemple, la rehabilitació del conjunt modernista de Sant Pau de Barcelona. “Ser conscients de la gran quantitat de projectes estratègics que podem activar gràcies al cofinançament europeu és el primer pas per comprendre la importància del que estem presentant”, ha dit Mas Guix.

A les jornades també hi ha participat la secretaria general de fons europeus del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, Mercedes Caballero, que ha remarcat que és un “repte” poder gestionar aquests diners de “manera eficient”. Així mateix, ha opinat que l’execució dels fons europeus per part de la Generalitat en el període 2014 – 2020 ha estat “molt bona” i ha negat que s’hagin perdut recursos per una mala planificació. “Espanya mai ha perdut fons estructurals en la seva gestió”, ha remarcat. “S’ha traslladat aquest missatge per una interpretació inadequada de les dades”, ha sentenciat Caballero.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483