Divendres 20 maig 2022

Catalunya espera rebre només 2.742 milions dels fons europeus Next Generation

El Govern reclama participar en la governança de les subvencions i lamenta "l'excés de centralisme" estatal

|

Catalunya espera rebre 2.742 milions d’euros dels recursos provinents dels fons europeus Next Generation, en els vessants REACT-UE i MRR, aquest 2022, segons ha explicat aquest dimecres la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya. Ho ha dit en una compareixença a la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament, on ha demanat el suport de tots els partits per “aconseguir la màxima absorció dels fons” per a Catalunya. Alhora, Villarroya ha tornat a reclamar a l’Estat la “cogovernança” d’aquests recursos, i ha lamentat “l’excés de centralisme” de l’executiu encapçalat per Pedro Sánchez. Al seu parer, el paper que l’Estat destina a les Comunitats Autònomes és el de “meres executores”.

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus ha considerat que aquesta política “dilueix” Catalunya “com a territori” i “pot arribar a limitar” la competitivitat i “dificultar” l’accés als fons a la petita i mitjana empresa. Pel que fa als fons que s’esperen, segons Villarroya la Generalitat gestionarà aquest any 614,8 milions dels fons REACT-UE (352,6 dels FEDER i 263,1 del Fons Social Europeu), 1.527 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i 600 addicionals de les diferents conferències sectorials que tinguin lloc durant aquest exercici.

Entre els projectes dels MRR destaquen, per exemple, els 386,7 milions en rehabilitació i agenda urbana, el pla de xoc per vetllar i reforçar les polítiques d’inclusió (246,1 milions), la modernització i digitalització del sistema educatiu, inclosa l’educació inicial de 0 a 3 anys (123,9 milions) o el programa per a noves polítiques púbiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu (100,6 milions).

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus ha recordat que tots aquests recursos s’emmarquen en el paquet de 750.000 milions d’euros addicionals, coneguts com a Next Generation, que la UE ha posat a disposició dels estats membres per fer front als efectes de la pandèmia, dels quals l’estat espanyol opta a 140.000 milions (69.528 en transferències).

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512