Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

Barcelona rebutja una nova rebaixa de la taxa de terrasses per la restricció horària patida per la restauració

També és contrària a ajornar l'aplicació del recàrrec a la taxa turística

|

El govern de Colau rebutja una nova rebaixa de la taxa de terrasses per la restricció horària patida per la restauració, tal com planteja el Gremi de Restauració de Barcelona. Tant el gremi com diversos grups de l’oposició han reclamat que s’apliqui una rebaixa de l’impost que sigui proporcional a la limitació horària que s’aplica al sector arran de les restriccions d’obertura dictades pel Procicat. Segons el gremi, això equivaldria a rebaixar en un 60% la taxa entre el gener i l’abril i suposaria un descompte addicional a la reducció que l’Ajuntament de Barcelona ja aplica arran de la pandèmia i que és d’un 75%. Ara bé, la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, s’hi ha oposat.

Ballarín ha argumentat precisament que l’executiu municipal ja va fer una rebaixa el 2020 del 75% de la taxa de terrasses com una mesura extraordinària per compensar al sector en moments d’incertesa i dificultat i preveu mantenir-la també tot el 2021. Tant ERC com Barcelona pel Canvi s’han referit a una clàusula de l’ordenança fiscal que regula la taxa de terrasses i que estableix que les taxes previstes no meritaran si l’activitat no es presta. Ballarín, però, ha dit que aquesta clàusula no és “acumulativa” amb la disposició addicional de l’ordenança que marca la rebaixa del 75%. En aquest sentit, ha argumentat que per això l’únic moment en què no es va meritat la taxa va ser quan hi va haver tancament “total”, com quan hi va haver l’estat d’alarma.

El govern de Barcelona es mostra contrari a ajornar l’aplicació del recàrrec a la taxa turística
En paral·lel, el govern de Barcelona es mostra contrari a ajornar l’aplicació del recàrrec a l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics, que preveu començar a recaptar a partir del mes de juny. L’oposició ha reclamat aquest dimecres al govern municipal una moratòria però els dos socis a l’executiu, BComú i PSC, ho han rebutjat. El regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha argumentat que a hores d’ara és difícil fer una previsió de com serà la temporada turística a la ciutat i ha defensat que la recaptació no afecta directament la butxaca dels ciutadans sinó que el que recapti dependrà dels turistes que visitin Barcelona. “Podem fer un debat econòmic però l’hem de fer seriosament”, ha indicat. D’altra banda, Marcé també ha exposat les dificultats administratives que suposarien ara un canvi en el calendari.

El debat, en el si de la Comissió d’Economia i Hisenda del consistori, s’ha iniciat arran d’una proposició de JxCat que reclamava aplicar una moratòria fins a 1 de gener de 2022, una data planejada per alguns sectors econòmics, com PIMEC. A més, la petició de JxCat s’ha fet l’endemà que el Govern de la Generalitat hagi aprovat ajornar fins a l’octubre l’increment de tarifes de l’impost en establiments turístics.

Entre els grups que s’han mostrat més sorpresos per les paraules de Marcé destaca ERC, ja que els vots dels republicans al ple del desembre van permetre l’aprovació de les ordenances fiscals que preveuen el recàrrec a la taxa turística. El regidor Miquel Puig ha recordat a Marcé que l’aprovació amb el suport dels republicans es va fer amb la condició que el consistori considerés ajornar-la més enllà del juny del 2021 en funció de la situació en què es trobés el sector turístic i la pandèmia.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge