Setmanari digtal d'economia

Dissabte 1 octubre 2022

Barcelona Oberta adverteix del risc que tanquin més d’un 50% dels comerços del centre de la ciutat

El Gremi de Restauració diu que el Govern decreta el tancament del sector "per la porta del darrere"

|

Barcelona Oberta ha advertit del risc que tanquin més d’un 50% dels comerços del centre de la ciutat per la crisi del coronavirus. En una enquesta realitzada per l’entitat a finals de març, un 35% dels comerciants asseguraven no poder aguantar els mesos del confinament. En una nova consulta realitzada recentment, un 15% de les botigues obertes reconeixien la impossibilitat de poder continuar l’activitat després del Nadal. “Estem parlant de pèrdues de molts milers de llocs de treball”, ha assegurat la gerent de l’organització, Núria Paricio, en declaracions a l’ACN. En general, les associacions de comerciants han reivindicat la seguretat dels locals i han demanat “responsabilitat” a la ciutadania per evitar un confinament total.

També a Barcelona, el Gremi de Restauració considera que amb les noves restriccions impulsades a la capital catalana, el Govern pretén decretar el tancament del sector “per la porta del darrere”. En declaracions a l’ACN, el director del Gremi, Roger Pallarols, ha criticat que mantenir bars i restaurants oberts i encoratjar la gent a no sortir de casa “és una trampa que pot ser mortal per la viabilitat de moltíssimes empreses que estan ja molt tocades pels efectes de la covid-19”. Des que s’han conegut les mesures alguns restaurants ja han decidit que a partir de demà deixaran de servir a la barra mentre que d’altres es miren amb preocupació la situació i auguren un “cop fort” pel negoci si la gent es queda a casa.

Segons ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una roda de premsa, el Govern vol que els bars i restaurants redueixin a la meitat l’aforament interior, prohibeixin consumir a la barra i augmentin a dos metres la distància entre les taules de les terrasses, a més de potenciar la distribució a domicili o la venda per emportar.

Tot i admetre que han rebut amb “confusió” l’anunci d’aquest divendres, alguns dels restauradors ja han decidit que seguiran aquestes recomanacions com el restaurant Ciudad Condal, a la Rambla Catalunya de Barcelona. “A partir de demà traurem els tamborets i ja no es podrà prendre res a la barra. També traurem algunes taules per respectar les distàncies del local”, ha explicat el seu encarregat Manu Mata. El restaurant, diu, ha preferit actuar davant l’augment dels contagis per evitar que la situació vagi “a pitjor”.

En aquest sentit, el director del Gremi de Restauració ha exigit “una major maduresa” als governants i “claredat” a l’hora de traslladar quines decisions volen posar a la pràctica. Per això, Pallarols ha dit que si la Generalitat vol tancar la restauració ho ha de dir i “articular mecanismes de protecció de les empreses” com els ERTO. A més, ha d’exigir al sector immobiliari que no cobri els lloguers mentre no hi hagi clientela, ha remarcat.

I és que els locals asseguren que ja tenen limitacions i que no estan fent prou caixa per ser rendibles i poder fer front a les despeses fixes, fins i tot sense les noves restriccions, ha explicat Miriam Bibi, encarregada d’un restaurant El Racó a Barcelona. Si la clientela es queda a casa, tal com recomana el Govern, serà “un cop molt dur” pel local, que té un ritme de negoci molt baix. “Si les persones no surten de casa seva no hi haurà feina”, ha dit. “El negoci no va bé, està molt afectat, no hi ha turistes. Gairebé cada nit ens cancel·len el 50% de les reserves”, ha afegit.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge