Dilluns, 15 de abril del 2024

El Banc d’Espanya desmunta les previsions de reducció de l’atur i del dèficit del govern espanyol

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

El Banc d’Espanya ha rebutjat avui les previsions de reducció sobre l’atur i de dèficit fiscal que el govern espanyol va fer públiques fa dues setmanes. En les projeccions macroeconòmiques de l’organisme, presentades avui, es preveu que la taxa d’atur arribi al 14,5% de la població a finals de 2019, més d’un punt i mig per sobre de la predicció plantejada per l’executiu espanyol, del 12,8%.

A la vegada, l’informe apunta a que el dèficit fiscal del proper any se situï en un 3,6%, mig punt per sobre del 3,1% pactat amb Brussel·les. A principis de desembre, el govern de Rajoy va presentar diversos nous tributs per recaptar fins a 4.800 milions d’euros per tal de complir amb la rebaixa pactada amb la Comissió Europea.

De la mateixa manera, el document del Banc d’Espanya també redueix lleugerament les previsions del creixement del PIB al país durant els propers anys. Tot i que coincideix amb el govern en apuntar que l’expansió de la riquesa s’ubicarà en un 3,2% i un 2,5% durant el 2016 i el 2017, el Banc d’Espanya apunta que l’indicador retrocedirà fins a un 2,1% i un 2% el 2018 i 2019. La previsió se situa lleugerament per sota de les projeccions del govern, que aspiren a registrar un creixement del PIB del 2,4% durant 2018 i 2019.

L’organisme monetari preveu que es produeixi una lleu desacceleració econòmica durant els propers anys, a causa de factors com l’augment dels preus del petroli o una política fiscal menys expansiva. Tot i això, s’espera que factors com “el manteniment dels estímuls monetaris”, el menor endeutament del món privat o la major “competitivitat exterior” segueixin afavorint una certa expansió, a un ritme menor, durant els propers anys.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483