Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dijous 21 setembre 2023

Àustria, Suècia, Dinamarca i Holanda no volen pagar la festa dels errors d’Espanya i Itàlia

S'oposen al pla de recuperació francoalemany i proposen un pla basat en crèdits. Els quatre països defensen que el fons d'emergència sigui temporal i expiri als dos anys

|

Catalunya independent estaria amb aquests països, farts de pagar el malbaratament dels països del sud

Holanda, Àustria, Suècia i Dinamarca han mostrat la seva oposició al pla proposat per Emmanuel Macron i Angela Merkel per al fons de recuperació econòmica i han presentat una proposta alternativa. Els quatre països aposten així per un fons d’emergència temporal format per ajudes en forma de crèdits. “No podem estar d’acord amb qualsevol instrument o mesura que porti a una mutualització del deute ni a un augment significatiu del pressupost de la Unió Europea”, asseguren en un document recollit per ‘La Vanguardia’. En aquest sentit, ells defensen un pla de “crèdits per crèdits”. Assenyalen que aquest instrument extraordinari només es pot fer servir una vegada, amb una data d’expiració al cap de dos anys.

A més, creuen que les ajudes s’han de destinar a les activitats que més contribueixin a la recuperació, com la investigació i la innovació, el reforç del sector sanitari i la transició verda.

Els quatre estats, que rebutgen frontalment una mutualització del deute, subratllen que si s’ha de dedicar fons addicionals a la UE “se sobrecarregarà encara més els pressupostos nacionals”. I recorden que “un fort compromís” dels estats amb les reformes i el marc fiscal és “essencial” per promoure el creixement potencial.

El pla de Merkel i Macron

El pla anunciat per Macron i Merkel és un fons de reconstrucció de 500.000 MEUR per rellançar l’economia europea després del coronavirus. Ells proposen que els diners es facin arribar a través de “veritables transferències” als estats, mesura que xoca amb la proposada per Holanda, Àustria, Suècia i Dinamarca, que aposten per crèdits.

La proposta francoalemanya planteja que la Comissió Europea emeti deute en representació de la Unió Europea i els diners es destinin als estats membres a través del pressupost europeu plurianual.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,484