Diumenge, 19 de maig del 2024

Pot començar demà el ‘Brexit’?

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Després de mesos d’incerteses, el procés de sortida de Gran Bretanya de la Unió Europea podria començar finalment demà. Com a mínim, el govern britànic haurà eliminat tots els obstacles legals per iniciar el gran ‘divorci’ europeu. La primera ministra britànica, Theresa May, intentarà avui que la Cambra Baixa del país aprovi la proposta de llei que li permetria activar l’Article 50 del Tractat de Lisboa, que regula el procés de dos anys perquè qualsevol estat membre abandoni la unió.

Si May aconsegueix suficient suport parlamentari, teòricament seria capaç d’iniciar el procés de separació demà mateix. Tot i això, algunes veus apuntaven als mitjans internacionals que l’executiu de Regne Unit podria esperar fins a finals de mes, per evitar diversos esdeveniments que poden dificultar l’inici de les negociacions, com les eleccions a Holanda i la celebració de l’aniversari del tractat fundacional de la Unió Europea el 25 de març.

Restriccions legals

Abans de pensar en el ‘Brexit’, però, la líder del govern ‘tory’ intentarà convèncer primer als legisladors de la Cambra dels Comuns que eliminin les esmenes fetes per la Cambra dels Lords al text, que inclouen la protecció de drets dels ciutadans de la Unió Europea que visquin al Regne Unit, i la capacitat del Parlament de votar sobre qualsevol acord al qual s’arribi amb l’UE. Alguns legisladors conservadors podrien recolzar les mesures introduïdes pels ‘lords’.

“No lligueu les mans de la primera ministra”, va demanar ahir, durant una entrevista a la BBC, el ministre britànic pel ‘Brexit’, David Davis, en referència a les esmenes afegides al text.

Veus crítiques

Durant les últimes setmanes, diverses veus han destacat el cost que pot tenir pel país la sortida de la Unió Europea, en especial si no s’arriba a cap pacte comercial amb la UE. El Comitè d’Afers Exteriors del Parlament britànic recordava ahir que el ‘Brexit’ obrirà un període de negociacions “curt, complex i exigent” i que pot acabar sense un consens clar entre ambdues parts. Entre les conseqüències d’una possible manca d’acord, el grup d’experts destaca la incertesa que generaria entre els britànics vivint a la UE i els ciutadans europeus residents a Gran Bretanya, el retorn al comerç amb el bloc europeu sota les condicions establertes per l’Organització Mundial del Comerç o el retorn d’una frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda.

Per contra, Davis ja ha assegurat que tot el govern treballa per crear un pla de contingència en cas que es produeixi un ‘Brexit’ dur, és a dir, sense acord final entre la UE i Regne Unit. El ‘think  tank’ públic ‘Institute for Government’ ja ha advertit que el procés d’escissió suposarà una gran pressió pels funcionaris del país en un moment de retallades fiscals a l’administració.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483