Dissabte, 18 de maig del 2024

La Generalitat ofereix a la CUP uns pressupostos amb un increment de quasi 1.000 milions en la despesa social

|

Redacció

Major despesa social i noves carregues fiscals per les rendes més altes. Aquesta és la combinació amb la que  el govern espera seduir a la CUP per aprovar els pressupostos del 2017. Segons publica Nació Digital, el consell polític de la formació anticapitalista debatrà aquest dissabte sobre l’aprovació de pressupostos, de marcat caràcter social, negociats conjuntament amb el Departament d’Economia, liderat pel vicepresident Oriol Junqueras.

Entre altres mesures, els comptes públics inclouen un augment de quasi mil milions d’euros de despesa respecte els comptes de 2015, i de 611,2 milions respecte als pressupostos no aprovats d’enguany. S’incrementen, sobretot les partides per les conselleries d’Ensenyament, amb 391 milions més, Salut, amb 407 milions, i la destinada a Treball, Afers Socials i Famílies, amb 191 milions d’euros extra. Gràcies als nous recursos destinats a Ensenyament, concretament, es preveu poder contractar a 874 mestres pel proper curs escolar.

Modificacions de l’IRPF

A la vegada, el projecte inclou nous gravamens per les rendes més altes, una de les principals demandes de la CUP. D’una banda, es preveu modificar l’IRPF per eliminar la deducció per la compra d’habitatge per a persones amb rendes superiors a 30.000 euros, que permetrien recaptar 11 milions el 2018, i es suprimeix la deducció d’inversió en el Mercat Alternatiu Borsari, que aportaria un milió més d’euros a les arques públics.

També es planteja incrementar el tipus de l’impost de transmissions patrimonials per a compres d’immobles de més d’un milió d’euros, i una nova taxa sobre actius no productius per a les grans fortunes sobre  “béns immobles, els vehicles a motor, embarcacions i aeronaus que pertanyen a persones jurídiques i que no són utilitzades per a cap activitat econòmica”.

Finalment, la llei també inclourà noves mesures per lluitar contra la corrupció i la derogació de la llei catalana d’estabilitat pressupostària, que havia de fixar en un 0,14% del PIB el límit de dèficit estructural de Catalunya a partir de 2018.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483