Diumenge, 19 de maig del 2024

Empresaris i experts temen els nous “pressupostos inflats” de Montoro

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Menys d’una setmana després de ser presentats al Congrés dels Diputats, analistes i empresaris ja han mostrat els seus dubtes sobre la fiabilitat dels pressupostos generals de l’Estat de 2017. L’executiu espanyol va presentar la setmana passada uns nous comptes públics que preveuen una recaptació durant l’exercici d’enguany de 200.963 milions d’euros, fins a 14.000 milions d’euros més que l’any anterior (un repunt del 7,5%). Si es compleix, seria la major recaptació fiscal des de l’any 2007, quan es va marcar un rècord històric, al arribar els 200.676 milions d’euros.

El govern de Madrid espera tornar a nivells pre-crisi gràcies a l’augment de l’aportació de l’IVA i l’IRPF, que ha de cobrir el forat de 20.000 milions d’euros que ha deixat l’Impost sobre Societats. Molts, però, creuen que l’administració de Mariano Rajoy està sent massa optimista, i temen possibles conseqüències a finals d’any, quan la realitat es faci evident i toqui quadrar números.

“La taxa de creixement sembla excessiva, ja que és molt superior a l’increment estimat del PIB, fins i tot tenint en compte l’efecte dels increments en l’Impost sobre Societats realitzats a finals de 2016”, alerten des de la patronal CEOE. L’organització recorda que les xifres reals de recaptació sempre s’han quedat “per sota de les estimacions del govern” durant els últims anys, i no dubten en demanar ja que qualsevol desviació final es compensi amb una reducció de la despesa, i no un nou augment dels tributs.

D’altra banda, l’investigador de Fedea Ignacio Conde-Ruiz explica a El País que les previsions podrien estar per sobre de la realitat. “No es corresponen amb les elasticitats històriques dels impostos”, afirma l’expert. De manera similar, el portaveu de Pressupostos del PSOE al Congrés, Javier Lasarte, explicava de manera contundent: “Tothom coneix la trajectòria de Montoro i la seva estimació d’ingressos. Mai la compleix”

Incompliments com els del 2016

Si les primeres crítiques resulten encertades i no es compleix l’objectiu de recaptació fiscal, el govern pot veure’s de nou a finals d’any redoblant la pressió tributària o revisant la xifra de dèficit a corre-cuita, com ja ha passat el 2016.

La setmana passada, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), apuntava que l’any anterior unes estimacions massa optimistes sobre els ingressos en els pressupostos del 2016 havien acabat provocant les contínues revisions del dèficit del 2,8% del PIB promès inicialment fins al 4,6%. “Podríem pensar que és un problema de despeses que s’han desbordat, però el problema és que els ingressos no han evolucionat com s’havia previst en els Pressupsostos”, explicava durant una compareixença en el Congrés el president de l’organisme, José Luis Escrivá, que assenyalava que l’Estat havia recaptat fins a 11.000 milions menys del previst. De fet, Escrivá es mostrava sorprès perquè, malgrat la millora econòmica recent, no s’havia produït una recuperació en els ingressos fiscals.

Davant de l’incompliment final del 2016, l’organisme independent reclama “reforçar la valoració abans i després amb mitjans independents de les valoracions que es fan dels ingressos”, recollia La Vanguardia.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483