Diumenge 9 maig 2021

Uns 80 representants del món local constitueixen l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Preveuen promoure la gestió pública de les xarxes de distribució energètica i impulsar un model just i sostenible

|

Un total de 74 municipis i quatre entitats d’arreu de Catalunya han participat aquest dimarts en la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP). Es tracta d’una associació que neix amb l’objectiu d’impulsar la gestió de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i promoure una transició del model energètic, amb la finalitat que sigui “just, democràtic i sostenible”. Entenent l’energia com un bé comú, la intenció és “trencar l’oligopoli” del sector i establir les bases per assolir la generació d’electricitat procedent en la seva totalitat de fonts renovables, reconeixent la necessitat que el Congrés dels Diputats dugui a terme canvis profunds a nivell normatiu.

L’associació, que amb els seus integrants actuals representa uns tres milions de persones, vol impulsar la titularitat, propietat i gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, així com assessorar aquells municipis amb qui comparteixin aquests mateixos objectius. La seva assemblea de constitució s’ha celebrat aquest dimarts de manera telemàtica, amb Terrassa com a punt de referència, donat que la presidència recau en el regidor d’Energia de la capital vallesana, Carles Caballero, que ha estat acompanyat per l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, que assumeix les funcions de vicepresidenta, i la regidora de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra, que ha estat nomenada tresorera.

“No podem continuar sent mers espectadors i consumidors, i que els grans oligopolis energètics comandis la transició energètica, sinó contribuïm a generar energia de manera centralitzada en plantes productores situades en aquelles regions on als oligopolis els interessa que hi siguin”, defensa Caballero. Per la seva banda, Pijuan ha remarcat que l’accés a l’energia és un dret social, abandonant l’energia nuclear i la fòssil en benefici de la producció d’energia autòctona. “El repte és assolir el 100% de l’energia procedent de fonts renovables, i això es fa des dels municipis, no des dels oligopolis”, assenyala Pijuan. En el seu cas, ha posat l’exemple de Tàrrega, localitat que històricament ha patit talls de llum “per manca d’inversió” de les empreses, una situació que milloraria si es dona un servei i una cobertura ajustats a les necessitats del territori.

Qui també ha participat en la presentació és el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona i secretari de l’entitat, Eloi Badia, de manera telemàtica, i que ha recordat que no tot està en mans del món local. “Calen canvis normatius profunda, i això dependrà del Congrés”, ha remarcat.

L’associació disposa d’un pressupost inicial de 81.000 euros aportats pels municipis i entitats d’acord amb un 5% relatiu a la seva proporció d’habitants, amb un mínim de 150 euros i un topall de 15.000. En total, la demarcació de Barcelona compta amb 45 municipis representats, entre els quals Terrassa, Barcelona o Sant Cugat del Vallès; la de Girona deu, amb Girona, La Vall d’en Bas o Llagostera; la de Lleida dotze, amb Lleida, Tàrrega o Malda; i la de Tarragona set, amb Tarragona, Altafulla o Ulldemolins. Pel que fa a les entitats, s’hi han sumat l’Associació Nacional d’Autoconsumidors, l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres i l’Associació de Micropobles de Catalunya, amb la col·laboració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Segueix-nos

680
1,488