Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dilluns 5 juny 2023

Un estudi apunta que el transport públic és percebut com el lloc on hi ha més risc de contagi de covid-19

Una enquesta indica que la població veu menys opcions d'agafar el coronavirus anant en cotxe privat que a peu

|

La població del Camp de Tarragona creu que el transport públic és el lloc on té més opcions de contagiar-se de covid-19. És una de les conclusions de dos projectes que ha impulsat un equip d’investigadors multidisciplinar de diferents institucions, entre les quals hi ha Eurecat, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Califòrnia, la Universitat Jaume I, l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona o l’Institut de Salut Global i que s’ha presentat aquest dimecres en el marc d’unes jornades sobre els efectes de la pandèmia en la mobilitat al Camp de Tarragona que ha acollit la URV. Entre les investigacions hi ha una enquesta que conclou que la gent veu més segur anar en cotxe que no pas a peu o en bicicleta.

En una escala de l’1 al 10 (en què 1 és cap por i 10, molta por), el transport públic és l’àmbit on es percep un major risc de contagi amb un 5,5, per damunt d’establiments comercials (5,4), bars i restaurants (5,3), la feina (4,7) i les visites a cases de familiars i coneguts (3,8). No obstant això, aquells que no tenen alternativa al transport públic tenen una percepció del risc de contraure la malaltia mentre hi viatgen un 70% menor que la resta d’usuaris, perquè l’ús reiterat del transport públic sense donar positiu per covid-19 fa retornar la confiança en aquest mode.

Pel què fa al tipus de transport, l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana, feta a 13.229 persones ha revelat que el transport públic és el lloc on hi ha més percepció de risc de contagiar-se de covid-19, amb un valor de 7,26 sobre 10. Molt per sota hi ha anar a peu (3,11), en bicicleta (2,47), d’acompanyant en un cotxe (2,41) o ser el conductor del cotxe (1,05).

Per la gerent de l’ATM del Camp de Tarragona, Eugènia Domènech, i del tècnic en mobilitat de la institució, Daniel Miravet, són percepcions equivocades, ja que remarquen que hi ha estudis que apunten que anar en transport públic amb mascareta redueix en risc de contagi en un 98%. “Segurament han arribat missatges que han calat entre la població”, ha indicat Miravet. Domènech també creu que els resultats de l’enquesta estan condicionats per haver-se fet el novembre del 2020, un moment en el qual el nombre de contagis encara era molt elevat.

Les dades també han apuntat que el 2020 la mobilitat al Camp de Tarragona va caure un 30%, “sobretot en la mobilitat per oci”, ha remarcat Domènech. Per comarques, les que menys descens van registrar van ser la Conca de Barberà (-26,4%), el Tarragonès (-27,3%) i el Priorat (-28,3%). A l’altra banda hi ha l’Alt Camp (-33,3%), el Baix Penedès (-31%) i el Baix Camp (-30,5%).

Així, el transport públic va perdre el 47% dels viatgers, mentre que els desplaçaments a peu van caure un 30% i els fets en vehicle privat, un 25%. La raó que van donar els enquestats per preferir el vehicle privat va ser que és més còmode i la manca d’oferta del transport públic (més d’un 30% en cada cas). Prop d’un 15% ho van justificar per la por a contagiar-se de coronavirus.

Per tipus de viatges, els de fora de la regió del Camp de Tarragona van baixar un 39,2%, mentre que els intramunicipals ho van fer un 32%. En canvi, els realitzats entre municipis de la mateixa comarca són els que menys van disminuir, tot i fer-ho en un 22,8%, segons dades de l’ATM.

Caiguda de la mobilitat dels turistes
El descens de turistes causat pel tancament de fronteres i els efectes de la pandèmia també van quedar reflectits en la mobilitat que fan al Camp de Tarragona. La caiguda del turisme internacional va quedar palès en com arribaven els visitants fins al Camp de Tarragona. El 2019, el 33% van venir en avió, però el 2020 tan sols van fer-ho el 2,4%. Per contra, el transport privat va créixer del 55% del 2019 al 90% del 2020.

Alhora, l’estiu del 2019 el 54% dels turistes van fer servir el transport públic durant la seva estada. El 2020 la xifra va caure fins al 34,6%, mentre que l’estiu de l’any passat va quedar-se en el 19,5%. El comportament a l’hora de fer excursions també va variar, ja que el 70% va fer-ne el 2019; però la xifra va caure al 55% el 2020 i a un 48,7% el 2021.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496