Setmanari digtal d'economia

Dilluns 28 novembre 2022

Treball adverteix Ryanair que les noves condicions de la plantilla de Girona “incompleixen la normativa laboral”

Inspecció espera que la companyia "revisi" la seva actuació i alerta que, en cas contrari, actuarà "amb tota la contundència"

|

Inspecció de Treball ha enviat a Ryanair un advertiment en què alerta que les noves condicions que la companyia pretén fer signar a una part de la plantilla de Girona “incompleixen la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals espanyola”. Després d’una inspecció a l’aeroport, de la compareixença d’una representant de l’empresa i de l’anàlisi del model de contracte, l’organisme conclou que diverses clàusules són “contràries” a la legislació. En concret, pel que fa a funcions, Treball considera que el marge de discrecionalitat que es vol atribuir a la companyia “supera els límits permesos” per llei. També les que fan referència a la ubicació i la mobilitat perquè “pretenen instaurar la figura d’un treballador gairebé itinerant”. D’altra banda, tampoc veu ajustada a dret la previsió de les retribucions, “amb un salari garantit que queda per sota del mínim interprofessional vigent”.

L’organisme també conclou que el fet de no concretar els complements retributius als que el treballador pot tenir dret fan “impossible” conèixer la retribució real i si aquesta s’ajusta, “com a mínim, al terra salarial legalment previst, incomplint, per tant, també les obligacions d’informació sobre el contingut concret del contracte”.

Inspecció també veu contrari a la normativa la mesura que pretén imposar l’empresa de poder modificar “unilateralment” el període previst, “quan això s’ha de portar a terme de mutu acord, i en cas de desavinences, a través d’un procediment amb garanties”.

L’organisme també conclou que no es respecten les previsions en matèria de salut laboral perquè l’empresa pretén obligar els treballadors a realitzar exàmens mèdics en qualsevol moment i els pot rellevar en funció dels resultats.

D’altra banda, Inspecció alerta que “s’imposa l’exclusivitat laboral sense complir les condicions que la normativa laboral demana perquè aquesta sigui vàlida”. “Un extrem que, a més de contravenir les lleis, genera indefensió als treballadors sobre el contingut dels seus drets i obligacions”.

Sancions elevades

L’advertiment que s’ha enviat a Ryanair informa l’empresa que aquestes clàusules, segons la llei d’infraccions i sancions de l’ordre social, suposarien “incompliments tipificats com a greus o molt greus en matèria laboral i de prevenció i comportarien la imposició d’importants sancions”.

En aquest sentit, Treball espera que la companyia “revisi” la seva actuació i la “recondueixi”. En cas contrari, assegura que actuarà “amb tota la contundència que requereix l’activitat que no respecte els drets laborals més elementals”.

Des d’Inspecció recorden també que ja han sancionat anteriorment la companyia per vulneració del dret de vaga.

Una investigació oberta

Inspecció de Treball ja va anunciar fa dues setmanes que obria una investigació d’ofici per comprovar si l’empresa ha vulnerat els drets laborals de la plantilla.

Una nova denúncia

L’advertiment arriba l’endemà que el sindicat USOC hagi tornar a denunciar Ryanair a Treball no per no donar d’alta els treballadors a la Seguretat Social.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,500

Publireportatge