Divendres 12 agost 2022

Set de cada deu ‘baby boomers’ creu que la seva jubilació serà pitjor que la dels seus pares

El 66% dels enquestats pel BBVA creuen que s'hauran de jubilar més tard i que tindran una pensió més baixa del previst

|

Set de cada deu ‘baby boomers’ catalans –nascuts entre 1957 i 1977- creu que la seva jubilació serà pitjor que la dels seus pares. Així ho indica l’estudi ‘La preparació de la jubilació a la generació del ‘baby boom”, publicada aquest dimecres per l’Institut BBVA de Pensions. Segons l’entitat, dos de cada tres enquestats reconeixen que estan “preocupats” o “molt preocupats” per la seva jubilació i opinen que, o bé s’hauran de jubilar més tard del que desitjaven, o bé percebran una pensió més baixa del que preveien. De fet, l’estudi revela que la mitjana d’edat a la qual es voldrien jubilar els ‘baby boomers’ és de 63 anys, una xifra que afirmen que no canviaria encara que el govern espanyol apliqués incentius per allargar la jubilació.

“Es tracta d’una generació que, entre la decisió de seguir treballant i gaudir del seu temps, prefereix la segona opció”, ha explicat la membre del Fòrum d’Experts de l’Institut BBVA de Pensions i l’encarregada de presentar l’informa, Elisa Chuliá. “Els ‘baby boomers’ busquen fer equilibris per tenir els ingressos suficients per cobrir despeses i gaudir del seu temps d’oci”, afegeix.

En aquest sentit, l’estudi posa de manifest la preocupació d’aquesta generació davant la falta d’estalvi. Segons el BBVA, més de la meitat dels ‘baby boomers’ de Catalunya (53%) afirma no tenir estalvis per a la seva jubilació. Per altra banda, un 39% indica que sí que en té, però ignora si seran suficient per cobrir les necessitats que els puguin sorgir. Així, només un 8% considera que el seu volum d’estalvi serà suficient per cobrir les despeses quan deixi de treballar. L’entitat atribueix aquestes dades a qüestions demogràfiques i a la cultura familiar a l’Estat. “Els ‘baby boomers’ són persones envoltades de familiars, en alguns casos amb molts fills; una part dels estalvis acumulats es destinen a donar suport als familiars, sobretot als fills”, ha comentat Chuliá.

En paral·lel, una cinquena part (19%) creu que no podrà assolir els anys de cotització necessaris per rebre una pensió completa. Pel que fa a la resta, un 60% sí que compta assolir-los, un 14% diu que ja els ha aconseguit, i un 8% no ho sap.

Precisament el BBVA indica que una part destacada de la generació del ‘baby boom’ té un desconeixement generalitzat sobre la quantitat que percebran en jubilar-se. En concret, el 74% admeten que no tenen una idea aproximada de quin serà l’import de la seva pensió. I entre els que afirmen saber-ho (el 26% restant), una tercera part no sap indicar un percentatge aproximat de què suposarà la seva pensió futura respecte al seu salari actual. Sobre això, més de la meitat dels entrevistats (54%) declara que la pensió pública serà el seu únic ingrés durant la jubilació, mentre que un 31% afirma que comptarà amb algun ingrés addicional.

Transmissors de benestar
Tot i que bona part dels ‘baby boomers’ creuen que la seva jubilació serà pitjor que la dels seus pares, la majoria també opina (75%) que la seva vida ha estat millor que la dels seus progenitors. A més, també consideren que la vida dels seus fills és millor que la seva, el que els fa sentir com “uns transmissors de benestar”. L’estudi del BBVA es va elaborar a partir de 3.391 entrevistes ‘online’ al conjunt de l’Estat entre finals de setembre i principis d’octubre. D’aquestes, 471 respostes corresponen a Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,518