Dijous 24 juny 2021

Sateliot es postula als fons europeus amb un projecte per desplegar nanosatèl·lits impulsat amb el Ministeri de Defensa

La iniciativa compta amb una desena de companyies i institucions i preveu una inversió superior a 176 MEUR

|

Sateliot es postula als fons europeus amb un projecte d’inversió de 176 milions d’euros per desplegar una constel·lació de nanosatèli·lits de baixa òrbita. La iniciativa està impulsada per un consorci format per una desena d’empreses i institucions i compta amb el Ministeri de Defensa, com a “potencial usuari”, segons ha informat l’start-up catalana que gestiona el primer nanosatèl·lit que la Generalitat va enviar a l’espai. Sateliot ja ha presentat la manifestació d’interès del projecte al Ministeri d’Indústria. Aquesta constel·lació permetria la democratització de l’Internet de les Coses gràcies al 5G i també un sistema d’intercanvi segur d’informació mitjançant un dispositiu de xifrat d’extrem a extrem amb la tecnologia QKD.

Precisament, aquesta tecnològica parteix del projecte europeu ‘Quango’ que planteja un satèl·lit amb doble ús que permet establir connexió 5G i, d’altra banda, introduir aquest xifrat mitjançant la tècnica Quantum Key Distribution. D’aquesta manera, es permet intercanviar manera segura i entre organismes situats a milers de quilòmetres de distància dades vulnerables com les transferències de diners, les transaccions comercials o les dades particulars. Tambe permetria el control remot d’infraestructures crítiques prevenint interferències externes. Aquesta constel·lació també permetrà un estalvi de costos al compartir la infraestructura originalment dissenyada amb aquest sistema de xifratge.

Sateliot creu que aquesta constel·lació tindrà aplicacions directes en l’administració pública, assegurant l’intercanvi segur d’informació en Ministeris que treballen amb dades “extremadament sensibles” com el de Defensa -“que participa activament en el projecte”-, però també entre conselleries, ajuntaments i àrees com Educació, Sanitat, Transició Ecològica, Transports o Justícia. El consorci d’empreses i institucions liderat per Sateliot està format per Alén Space, la Fundació i2Cat, Open Cosmos, Thales Alenia Space, Alén Space, Aicox, el Ministeri de Defensa i el Centre de Recerca de Ciències Fotòniques (ICFO), entre d’altres.

Segueix-nos

680
1,491