Divendres 20 maig 2022

Sabadell planteja un pla de xoc per reactivar la ciutat amb més de 300 accions i una dotació econòmica de 8 MEUR

El document s'exposarà a les entitats i partits polítics i la previsió és que estigui enllestit a principis de juliol

|

L’Ajuntament de Sabadell ha plantejat un pla de xoc per reactivar la ciutat després de la covid-19, que disposa d’una dotació econòmica de gairebé 8 MEUR. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, ha presentat aquest divendres el document inicial, que inclou més de 300 accions repartides en cinc àmbits. Entre aquests destaquen les accions enfocades a protegir i empoderar les persones, a les quals es destinaran 2,9 MEUR i les que s’impulsaran per reactivar l’economia, que suposen una partida de 3,5 MEUR. També es preveuen actuacions en àrees com l’urbanisme, l’espai públic i la mobilitat. El document s’exposarà ara a les entitats i partits polítics de la ciutat amb la voluntat que a principis de juliol estigui enllestit.

L’executiu local preveu destinar 2,9 MEUR a mesures per oferir suport a la ciutadania. Dins d’aquest àmbit, les prestacions d’urgència social – que ja s’havien incrementat en 274.400 euros per donar resposta immediata a les necessitats sobrevingudes – sumaran mig milió d’euros més, amb la qual cosa l’augment total d’aquests ajuts superarà els 778.000 euros.

Les mesures previstes aposten per continuar reforçant el Rebost Solidari i mantenir l’espai d’acollida temporal per a persones sense llar. Pel que fa a les persones amb discapacitat, es preveu incrementar la consignació per al programa de lleure a l’estiu Fem Vacances –que passaria de 130.000 a 170.000 euros de dotació– i ampliar el suport econòmic a les entitats d’aquest àmbit per contribuir a fer front a les despeses relacionades amb la covid-19.

En relació amb la gent gran, es farà un seguiment telefònic i s’ampliar el servei de teleassistència. també s’augmentarà el servei d’àpats a domicili per a aquests col·lectius i es crearà una Taula de Residències de Gent Gran per fer-hi seguiment i propostes de millora.

En paral·lel, s’impulsarà una línia d’ajuts d’urgència, dotada amb 300.000 euros, per al pagament de lloguers o hipoteques. També es preveu redoblar esforços per captar habitatges que puguin ampliar la borsa de lloguer social i es posarà en marxa una nova unitat d’intervenció per risc de pèrdua de la vivienda.

Pel que fa a l’educació, s’incrementen en 200.000 euros els recursos per garantir i reforçar les activitats educatives i de lleure durant l’estiu i en 41.000 euros les subvencions per a activitats extraescolars – passant de 82.000 a 123.000 euros –.

L’executiu local també preveu reforçar els recursos contra la violència de gènere i els serveis d’atenció a les dones. A més, es mantindran oberts els espais de joves a l’estiu i els centres cívics a l’agost i es farà una comissió de conciliació i teletreball.

3,5 MEUR per reactivar l’economia
Per altra banda, el consistori destinarà 3,5 MEUR per reactivar tot el sector econòmic, greument colpejat per la situació. S’impulsarà un programa local d’acreditació de l’experiència professional i noves plataformes digitals per a formació en línia, a més de treballar per detectar nous nínxols d’ocupació. Així mateix s’adaptaran els programes de formació i treball que, en els propers mesos, possibilitaran la contractació temporal d’un total de 125 persones, a més de les inicialment previstes, per a obres públiques i serveis, tasques d’atenció al ciutadà i joves en pràctiques.

Per a les persones que han perdut la feina es vol posar en marxa un nou dispositiu per a la recol·locació i es, es crearà una nova aplicació i una fira virtual d’ocupació. En aquesta línia s’ampliarà el calendari fiscal i la flexibilització en el pagament dels tributs municipals i durant l’estat d’alarma no es cobrarà la quota a les empreses ubicades en els centres municipals. A més, es contemplen bonificacions pels sis mesos posteriors.

Pel que fa als polígons, es vol continuar endavant amb la modernització de Can Roqueta i del polígon Sud-oest i avançar en la implantació de fibra òptica al Ripoll. També es vol promoure la implantació de districtes tecnològics a zones com Gràcia o Can Feu i impulsar un pla de promoció per atreure indústria. Es potenciarà l’acompanyament a les empreses que es vulguin ubicar a Sabadell. Una altra de les línies de treball serà a l’entorn de l’Eix Gran Via – Ripoll.

L’equip de govern també vol recuperar els locals buits que hi ha als eixos comercials. Aposta per signar convenis amb la propietat d’aquests espais per facilitar la ubicació i posada en marxa d’activitats. Pel que fa als mercats ambulants, es preveu la possibilitat d’ampliar-ne la superfície i controlar-ne els accessos per mantenir les mesures de distanciament social.

També es vol fomentar el servei a domicili amb l’aplicació ‘Sabadell t’ho porta a casa’ i es vol crear una plataforma comuna de distribució a la ciutat per oferir el servei a domicili de tot el comerç de proximitat. En aquest sentit s’editarà una guia de comerç en format paper per evitar la pèrdua de clients a causa de la bretxa digital.

I pel que fa al sector de la restauració, al no cobrament de la taxa de terrasses mentre els establiments estiguin tancats es sumarà la possibilitat, quan obrin, d’ampliar-les per mantenir la capacitat de taules. A més, es treballarà per arribar fins a un 75% de reducció de la taxa per a la temporada 2020-2021, segons la situació.

També es promouran mesures per incrementar els eixos per a vianants i facilitar el compliment de les mesures de distanciament social. S’obriran nous espais lliures de cotxes a l’eix central en els trams nord, centre i sud i se seguiran senyalitzant carrers i posant jardineres en algunes vies. La inversió en aquest àmbit serà de 300.000 euros.

Finalment, la previsió de costos addicionals amb motiu d’ampliar dispositius de recollida, neteja i desinfecció, segons el que estableixin o recomanin les autoritats competents al llarg dels propers mesos, se situaria en 630.000 euros.

Amb l’objectiu de recuperar i reforçar la vitalitat cultural, es crearan línies d’ajuts per garantir la supervivència de les entitats, creadors i agents del sector. Així mateix, es dissenyarà una nova aplicació i es faran accions per garantir l’accés universal als continguts culturals.

El suport a l’àmbit de l’esport es materialitzarà en la reducció del cost de les activitats d’esport escolar en el cas de famílies amb dificultats, l’augment de les subvencions per a la promoció de l’esport i l’impuls de noves línies de beques per a la pràctica esportiva.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512