Setmanari digtal d'economia

Dilluns 28 novembre 2022

Riders i taxistes denuncien Glovo a la CNMC per competència deslleial i per fixar les condicions dels autònoms

Riders x Derechos i Élite Taxi acusen l'empresa de decidir unilateralment les tarifes dels repartidors independents

|

Riders x Derechos, Taxi Project i Élite Project han denunciat Glovo a la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) per “competència deslleial” i per “actuar com un càrtel”. D’una banda, els activistes denuncien que la plataforma de repartiment a domicili fixa les condicions comercials dels autònoms que treballen per l’empresa sense que ells puguin decidir sobre aspectes com els preus de cada carrera per repartiment. Per l’altra, també acusen Glovo d’exercir competència deslleial respecte la resta d’empreses atès que, suposant que els seus treballadors són autònoms, la plataforma s’estalvia els costos de contractació o complir amb la llei de prevenció de riscos laborals.

Els activistes han informat de la denúncia en la presentació de l’Observatori de Treball, Algoritme i Societat (TAS) al Col·legi de Periodistes de Catalunya, una nova organització encapçalada per Élite Taxi, Taxi Project i Riders x Derechos que té per objectiu la defensa dels empleats afectats per la falsa autonomia o per altres vulneracions de l’economia de plataformes en sectors com el transport de passatgers. En la roda de premsa, l’advocada Montserrat Ribot ha detallat que es tracta d’infraccions “greus i molt greus” de la llei de la competència. Segons ha indicat, les sancions podrien escalar fins a un 10% de la facturació de les companyies.

Concretament, Ribot ha apuntat que Glovo estaria infringint l’article 1 de la llei de la defensa de la competència pel que fa a la presa de decisions unilaterals sobre les tarifes dels seus riders i altres aspectes comercials, i de l’article 3, en aquest cas per competència deslleial amb la resta d’empreses del sector que sí que tenen contractats els seus treballadors.

Així mateix, en cas que la CNMC accepti investigar els actes denunciats per l’aliança d’activistes, l’organisme regulador disposarà de divuit mesos per decidir si sanciona o no Glovo. Quant al termini per obrir la investigació, Ribot ha admès que no hi ha un màxim de temps establert per llei i que, normalment, l’organisme tarda entorn d’un any.

Observatori de Treball, Algoritme i Societat
En la roda de premsa per presentar l’aliança entre activistes del sector del taxi i riders, el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha assegurat que el TAS està dissenyat per investigar les pràctiques de “qualsevol classe d’empresa” que atempti contra els drets dels seus treballadors. A tall d’exemple, Álvarez ha advertit que l’organització també té en el punt de mira plataformes com Idealista o Cuideo. Els activistes compten amb la col·laboració de la unió d’autònoms UATAE, que també han mostrat el seu suport a la denúncia interposada a la CNMC.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,500

Publireportatge