Dijous 23 setembre 2021

Principi d’acord per desbloquejar la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre

El Ministeri de Seguretat Social de la CEOE acosten posicions i deixen el pacte pràcticament tancat

|

Principi d’acord per desbloquejar la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre. Segons ha avançat la Cadena SER i confirmen fonts del Ministeri de Seguretat Social, el govern espanyol i la CEOE han acostat posicions i han superat els esculls que bloquejaven el pacte. Les mateixes fonts donen l’acord per pràcticament tancat a l’espera de tancar-lo definitivament amb la resta d’agents socials. L’executiu de Pedro Sánchez preveu aprovar la pròrroga dels ERTO en un Consell de Ministres extraordinari dijous a la tarda. El bloqueig en les negociacions s’havia produït per les exoneracions de les quotes de la Seguretat Social.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’ha felicitat per l’acord en un missatge a Twitter. “Hem assolit un preacord amb els agents socials per a la pròrroga dels ERTO fins el 30 de setembre”. Segons Díaz, l’acord és “un nou impuls, fruit de la perseverança en el diàleg social, que garanteix la protecció a les persones treballadores i empreses que més ho necessiten”.

La CEOE també ha valorat positivament l’acord. El comitè Executiu extraordinari d’aquest dimecres ha aprovat per unanimitat la proposta del govern espanyol perquè entén que “s’adequa a les necessitats de les empreses, especialment d’aquelles que estan en pitjor situació i tenen pitjors perspectives per als pròxims mesos”. La patronal creu que durant el període fins al 30 de setembre caldrà “polsar l’evolució de la pandèmia i de la crisi econòmica per prolongar o adoptar si cal noves mesures de suport”.

El secretari general d’UGT, Pepe Àlvarez, ha afirmat que l’acord és una “gran notícia per a centenars de milers de treballadors i moltes empreses que veuen garantit el seu futur de manera immediata”. Amb aquest acord, ha dit, es dóna cobertura als treballadors fixes discontinus, als que estan en ERTO i als que estan desocupats. “És una bona notícia que ha de donar pas a una recuperació econòmica que ve de la mà de la vacuna i que ens permetrà recuperar l’activitat i els llocs de treball”.

De la seva banda, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, també s’ha felicitat de l’acord. “Els ERTO han estat l’eina que ha permès salvar milions de llocs de treball en aquesta pandèmia i ens acompanyaran com a mínim fins que es consolidi el procés de vacunació”. Segons Sordo ha estat un acord “difícil” que es podria haver assolit sense tantes exoneracions a les empreses, però “en tot cas és una magnífica notícia que per primera vegada la caiguda de l’economia no s’hagi traduït en una caiguda superior de l’ocupació”.

Cinquè consens entre executiu i agents socials
En una nota de premsa posterior difosa pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, s’explicita que el preacord permet prorrogar l’aplicació de les mesures de seguretat adoptades al principi de la crisi sanitària i les mesures extraordinàries en matèria d’exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social de les empreses.

També prorroga les mesures extraordinàries en matèria de protecció per desocupació i totes les mesures complementàries de protecció necessàries per garantir l’estabilitat en l’ocupació. Així, mantindran la vigència les mesures relacionades amb extincions i acomiadaments, la interrupció del còmput dels contractes temporals, la salvaguarda de l’ocupació i els límits relacionats amb el repartiment de dividends i transparència fiscal i l’ús d’hores extraordinàries i noves externalitzacions.

Sectors ultraprotegits
Aquests sectors tindran exoneracions diferents en els casos de treballadors en suspensió d’ocupació davant dels que s’activin en un context de major recuperació que en mesos anteriors. En concret, seran del 95% per a les empreses de menys de 50 treballadors i del 85% per a les que en tenen 50 o més els mesos de juny, juliol, agost i setembre.

Quan mantinguin els treballadors suspesos hi haurà una exoneració del 85% el juny, juliol i agost i del 70% al setembre en empreses de menys de 50 treballadors. Si en tenen 50 o més, les exoneracions seran del 75% el juny, juliol i agost i del 60% el setembre.

Limitació i impediment
D’altra banda, els ERTO per limitació d’activitat es prorroguen amb un nou esquema d’exoneracions: per a empreses de menys de 50 treballadors, del 85% el juny i el juliol i del 75% l’agost i el setembre. Per a empreses de 50 o més, el 75% el juny i el juliol i el 65% l’agost i el setembre.

A més, les empreses que vegin impedit el desenvolupament de la seva activitat en els pròxims quatre mesos per les restriccions administratives podran demanar un ERTO d’impediment. Tindran una exoneració de les cotitzacions a la Seguretat Social durant el període de tancament i fins al 30 de setembre que serà del 100% de l’aportació empresarial durant el període de tancament si tenen menys de 50 treballadors i del 90% per a les de 50 o més.

Segons el Ministeri, actualment hi ha uns 558.000 treballadors en situació d’ERTO. Del total, uns 137.000 estan en ERTO per limitació i uns 16.300 per impediment. De la resta, poc més de 233.000 s’enquadren entre els sectors ultraprotegits o que hi estan vinculats. D’altra banda, els professionals de les arts en espectacles públics que van tenir dret a l’accés extraordinari a les prestacions econòmiques per atur al reial decret llei de maig del 2020 hi seguiran tenint accés fins al 30 de setembre. Aquesta prestació serà incompatible amb activitats per compte propi o aliè, o amb la percepció de qualsevol altra prestació, renda mínima, renda d’inclusió, salari social o ajuts anàlegs concedits per qualsevol administració pública.

Segueix-nos

680
1,491