Diumenge 1 agost 2021

Només un 2% dels edificis construïts a l’Estat des del 2011 estan totalment adaptats a persones amb mobilitat reduïda

Segons un estudi de la Fundació Mutua de Propietarios, 2,5 milions de persones tenen problemes de mobilitat

|

Només un 2% dels edificis construïts a l’Estat després de 2011 estan totalment adaptats perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir-hi sense dificultats. Segons l’estudi ‘L’accessibilitat del nou habitatge a Espanya’, elaborat per la Fundació Mutua de Propietarios en col·laboració amb la Càtedra UNESCO d’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, i realitzat durant els mesos de confinament sobre 450 edificis construïts després del 2011, aquestes mancances afecten un total de 2,5 milions de persones a l’Estat.

Alhora, l’informe assenyala que els habitatges construïts després de 2011 ja s’haurien d’haver edificat d’acord amb el que marca la llei sobre l’accessibilitat i no discriminació de les persones amb discapacitat. Abans del 2011, les llars totalment adaptades representaven el 0,6% del total.

L’estudi revela que l’accessibilitat als habitatges millora lleugerament respecte als anys previs al 2011, tot i que els seus impulsors ho consideren insuficient. A Catalunya, un 18% dels edificis té accés universal a l’ascensor (abans era del 3%). Pel que fa al porter automàtic, en el 31% dels casos no el poden utilitzar persones en cadira de rodes, sigui perquè les portes d’entrada a l’edifici no s’aguanten soles ni es tanquen lentament (45%) o perquè són pesades (35%).

Sobre les entrades, el 30% dels habitatges de nova construcció continua tenint entrades amb escales. Alhora, més de la meitat dels edificis (54%) no disposen de rampa i només un 8% té elevadors elèctrics. Per la vicepresidenta de la Fundació Mutua de Propietarios, Laura López, “l’accessibilitat s’ha convertit en una qüestió clau perquè les persones amb mobilitat puguin viure en condicions dignes”. En aquest sentit, remarca que el confinament “he fet reflexionar a la gent sobre com vivim i l’espai que habitem, posant de manifest la necessitat de controlar i promoure que els edificis de nova construcció compleixin amb la normativa vigent en matèria d’accessibilitat”.

Segueix-nos

680
1,491