Diumenge 16 maig 2021

Moody’s alerta d’una nova onada de fusions en el sector bancari espanyol: “Les perspectives de rendibilitat són dèbils”

L'agència assegura que índexs com l'Euríbor continuaran en negatiu durant els pròxims deu anys

|

Moody’s alerta d’una nova possible nova onada de fusions en el sector bancari espanyol després dels acords assolits per CaixaBank i Bankia i per Liberbank i Unicaja. En un comunicat publicat aquest dimecres, l’agència de qualificació creditícia apunta que les perspectives de rendibilitat al sector “encara són dèbils” i afegeix que els efectes de la crisi de la covid-19 alentiran la demanda de préstecs. Alhora, Moody’s subratlla que la banca espanyola és “especialment vulnerable” als baixos tipus d’interès i assegura que índexs com l’Euríbor, que sovint s’utilitzen per referenciar préstecs hipotecaris, continuaran en negatiu almenys durant els pròxims deu anys.
De fet, Moody’s destaca que la concentració bancària ha estat un dels mètodes més emprats per estalviar costos i no preveu un canvi de rumb. En aquest sentit, opina que els bancs espanyols hauran de ser “cada cop més agressius” per millorar l’eficiència de costos. “L’èxit d’aquests plans d’eficiència determinarà la velocitat de la futura consolidació al sector”, apunta l’empresa.

Malgrat tot, l’agència de ‘rating’ també avisa que el sistema bancari espanyol ja és un dels més fragmentats de tot Europa. Abans de la crisi del 2008, les cinc entitats més grans de l’Estat tenien una quota de mercat del 42%, mentre que l’any 2019, el percentatge va passar al 67%. És per això que, si l’eficiència dels costos no millora, “la consolidació anirà a més”, assegura Moody’s.

Segueix-nos

680
1,491