Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

Mercabarna vol eliminar el malbaratament d’aliments, que afecta al 0,5% dels 2 milions de tones distribuides

|

ACN

El ‘Pla estratègic d’aprofitament alimentari’ de Mercabarna s’ha posat en marxa amb la signatura del ‘Manifest per a la reducció del malbaratament d’aliments’ que van rubricar aquest dimecres els gremis de majoristes de Mercabarna que agrupen les 700 empreses de la central de distribució, amb la presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín.

Un estudi encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) indica que el malbaratament d’aliments en aquest mercat afecta al 0,5% dels 2 milions de tones que es manipulen, uns 9,4 milions de quilos a l’any. Mercabarna crearà a principis del 2018 un Centre d’Aprofitament d’Aliments (CAA) que integrarà el Banc dels Aliments.

El 70% dels usuaris de Mercabarna han manifestat que ”els preocupa molt el malbaratament alimentari”, segons l’estudi realitzat per la UAB. Ballarín ha destacat aquesta predisposició dels comerciants en sumar-se a aquest ”compromís” d’acabar amb el malbaratament d’aliments, tot i només suposar el 0,5% del total manipulat, cosa que suposa un percentatge baix en relació amb altres mercats similars d’arreu del món, segons han reconegut els experts que han participat en l’elaboració de l’estudi.

Mercabarna va encarregar l’estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a l’empresa Spora Synergies, una ‘spin off’ de la UAB, i a la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA).

En l’estudi es va diagnosticar el malbaratament alimentari produït per l’activitat de tots els operadors que conflueixen a Mercabarna (productors, majoristes, detallistes, distribuïdors i restauradors, entre d’altres). La conclusió de l’estudi va determinar que el malbaratament alimentari de Mercabarna ”només” és del 0,5% sobre el total d’aliments que es comercialitzen anualment al polígon alimentari que suposa moure 2 milions de tones. Els experts que han participat en l’elaboració de l’estudi aquest ”és un percentatge molt baix” en comparació amb xifres que es registren a d’altres mercats, centres comercials i llars d’arreu del món.

Tot i això, la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín creu que aquest 0,5%, que suposa 9,378 milions de tones a l’any ”encara és una xifra massa elevada que obliga a desenvolupar accions encara més contundents”.

Signatura del compromís dels gremis de Mercabarna

A més de la presidenta de Mercabarna, el ‘Manifest per a la reducció del malbaratament d’aliments’ l’han signat Joan Llonch, president d’Assocome, entitat que agrupa les empreses situades al polígon alimentari; Jaume Flores, president del gremi de majoristes de fruites i hortalisses; i Leandre Serra, president del gremi de majoristes de peix. Això suposa la complicitat de les 700 empreses que operen en el centre de distribució de productes alimentaris de la capital catalana.

La signatura d’aquest manifest suposa el tret de sortida del ‘Pla estratègic d’aprofitament alimentari’ que es desplegarà amb l’optimització del procés de gestió de residus al mercat central de fruites i hortalisses; l’aïllament tèrmic dels puts de venda del mercat, que ja s’està construint a mesura que avancen les obres de modernització dels set pavellons del mercat; i la construcció d’un centre d’Aprofitament d’Aliments que s’inaugurarà a principis del 2018 i que integrarà el Banc dels Aliments.

La primera actuació afecta a les 160 empreses del mercat de fruites i hortalisses més les 60 instal·lades a l’àrea d’actuacions complementàries i es durà a terme durant aquest mes de desembre. L’actuació consisteix en el disseny d’un nou sistema de gestió de residus que s’implantarà en el mercat de majoristes de fruites i hortalisses. A principis del 2017 es posarà en marxa una prova pilot d’aquest nou sistema de recollida de residus que requerirà d’un nou software, nous contenidors i vehicles de recollida.

Aquest nou sistema de recollida de residus suposarà la substitució dels contenidors actuals de recollida de matèria orgànica i rebuig comunitaris que hi ha en el mercat central de fruites i hortalisses per contenidors específics per cadascuna de les 160 empreses majoristes d’aquest mercat més les 60 empreses que hi ha en l’àrea d’activitats complementàries i que majoritàriament s’encarreguen d’empaquetar en embalatges individuals peces de fruites i hortalisses.

Aquests nous contenidors del mercat de fruites i hortalisses incorporaran un xip intel·ligent que permetrà seguir on line el seu estat i al ser contenidors específics per cada una de les empreses els empresaris seran directament responsables dels seus residus. Amb aquest nou sistema de recollida, el malbaratament, si n’hi ha, quedarà identificat empresari per empresari.

El Centre d’Aprofitament d’Aliments per al 2018

El Centre d’Aprofitament d’Aliments que s’inaugurarà a principis del 2018 integrarà el Banc dels Aliments, fins ara situat en un espai de 452 metres quadrats dins del recinte de Mercabarna, però a més de 500 metres del ‘Punt Verd’ del mercat. Amb aquest integració in situ del Banc dels Aliments, els majoristes evitaran el segon viatge que en l’actualitat han de fer per portar la matèria de rebuig al Punt Verd.

A partir d’aquest nou ‘Pla estratègic d’aprofitament alimentari’ les 700 empreses majoristes de Mercabarna milloren el pla mediambiental de recuperació de residus que es va posar en marxa de forma pionera l’any 2002 i que ha permès en tots aquest anys que s’arribi a un percentatge de reciclatge de residus del 72% del total.

La relació entre Mercabarna i el Banc dels Aliments es remunta des de l’any 2002. Amb aquests anys, les empreses donants d’aliments han passat de 43 companyies a 210 i les donacions han passat dels 110.000 quilos de fruites i hortalisses als 978.000 quilos enregistrats el 2015. La previsió per aquest any 2016 es arribar fins l’1,2 tones d’aliments.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge