Dimecres, 20 Novembre 2019

May planteja garantir els drets dels europeus que viuen al Regne Unit després del ‘Brexit’

|

Redacció

La primera ministra britànica, Theresa May, va oferir ahir als líders de la Unió Europea garantir els drets dels europeus que actualment viuen al Regne Unit posteriorment al ‘Brexit’. Durant una reunió del Consell Europeu, May va plantejar que els residents de la UE puguin obtenir l’estatus de resident permanent a la Gran Bretanya un cop es produeixi el divorci entre ambdues regions, sempre que hagin viscut cinc anys al país.

Aquells europeus que hagin residit al país durant un lustre prèviament a una data de tall que encara s’ha de determinar, obtindran de manera automàtica el permís. D’altra banda, totes les persones que no hagin passat cinc anys a l’estat, però visquessin al Regne Unit prèviament a la data de tall, podran romandre-hi i sol·licitar l’estatus de resident permanent un cop acumulin els cinc anys.

La proposta dóna resposta a una de les principals incògnites del ‘Brexit’, l’estatus dels europeus al país un cop el Regne Unit abandoni la Unió Europea. Tot i això, els líders dels 27 estats membres de la UE han mostrat, de moment, cautela davant l’oferta i la falta de concreció. “És un bon punt de partida”, destacava la cancellera alemanya Angela Merkel, que advertia també que encara cal aclarir-ne molts detalls.

L’oferta es produeix després de la celebració d’unes eleccions britàniques on els conservadors van perdre la majoria absoluta. La derrota electoral dificulta la capacitat del partit conservador d’imposar un ‘Brexit’ dur, i obre la porta a que les negociacions amb la UE hagin de ser coordinades amb la resta de partits polítics anglesos.

Publicitat

Seguiu-nos a: