Divendres, 24 Gener 2020

#MarcaEspaña: L’estat exporta al Marroc embarcacions militars fent-les passar per vaixells civils

L'exèrcit marroquí els fa servir per perpetuar la seva ocupació al Sàhara Occidental, ja que se'ls ha vist i a les zones de pesca del litoral saharaui

|

Nova entrega del treball periodístic de eldiario.es sobre els tripijocs de la indústria armamentística espanyola: La naviliera Rodman ven navilis militars a Rabat sense classificar com a material de Defensa, evitant així els controls d’exportació d’armament.

Els vaixells en qüestió (model Rodman 101) enviats a la marina marroquina entre 2007 i 2010 quan la legislació ja no ho permetia, poden portar metralladores de calibre 12,7 mm o superior.

És justament la presència dels suports per a aquest tipus d’armament el que fa que, segons les legislacions espanyola i europea, aquestes naus vagin a la llista del material militar i, per tant, s’hagni de sotmetre al control de les exportacions. En canvi, presumiblement, van ser lliurats com “vaixells de navegació marina” o “salvavides”.

En imatges recents, del maig de 2019, aquests vaixells han estat geolocalitzats en els ports de l’Aaiun i Dajla, al Sàhara Occidental. L’empresa Rodman, amb planta de producció a Moaña (Pontevedra), no ha respost a les preguntes de diario.es

Publicitat

Seguiu-nos a: