Dijous 18 agost 2022

Lucena: “És sorprenent l’enorme diferència entre Madrid i Catalunya. Allà ningú discuteix que Barajas s’ha d’ampliar”

Mas-Colell considera que fer edificable Gavà Mar i incloure La Ricarda a la Xarxa Natura 2000 va ser "un error"

|

El president d’Aena, Maurici Lucena, ha lamentat que a Catalunya no hi hagi el consens necessari per tirar endavant l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat i ha dit que una proposta similar a Madrid no aixecaria tanta resistència. “És sorprenent l’enorme diferència de consideració a Madrid i ara mateix a Catalunya i a Barcelona. Allà ningú discuteix que Madrid Barajas s’ha d’ampliar”, ha assenyalat Lucena en un acte a Esade al costat del catedràtic Andreu Mas-Colell.

L’exconseller d’economia s’ha mostrat àmpliament favorable a ampliar les instal·lacions i ha afirmat que fer urbanitzable Gavà Mar el 1998 i incloure La Ricarda a la Xarxa Natura 2000 va ser “un error”, tot i que en aquest darrer cas “és més discutible”, ha admès.

En l’acte a Esade organitzat sota el títol ‘Què farà Barcelona amb el seu aeroport?’, Lucena ha assegurat que, des del punt de vista pressupostari, la inversió prevista de 1.700 MEUR per ampliar les instal·lacions amb el perllongament en 500 metres de la tercera pista i la construcció de la terminal satèl·lit seria superior als recursos previstos per a la capital espanyola. “Aquest cost d’oportunitat i els elements diferencials de competitivitat comptaran molt en el futur si no els aprofitem”, ha afegit el president d’Aena.

En la mateixa línia que Lucena, el professor Andreu Mas-Colell també ha comparat la situació del Prat amb la de Barajas, on ha dit que “es comprometran els recursos necessaris” procedents dels beneficis de tota la seva xarxa. “Estem disposats a aguantar l’anunci que Aena amplia Barajas i no el Prat i que ho pugui justificar per una manca de col·laboració de la part catalana? Crec que no, no hauríem de posar-nos en aquesta situació”, ha indicat.

Sobre un eventual augment de les emissions si augmenta el tràfic aeri al Prat, Lucena ha recordat que Airbus estima que els avions funcionaran amb hidrogen el 2035. “Si endarrerim aquesta ampliació, se’ns pot quedar cara de badocs quan hi hagi avions sostenibles i aquí per les raons que sigui no hem fet l’ampliació”, ha continuat el president d’Aena. En aquest sentit, ha avisat que hi ha altres capitals europees, com Viena i Roma, que celebrarien que Barcelona –que es troba entre els cinc aeroports més importants del continent- es quedés com ara.

Ha remarcat que Barcelona és davant una “oportunitat històrica” i comparable a esdeveniments com l’Expo del 1929 o els Jocs Olímpics. “Si Catalunya deixa passar l’oportunitat, em molestarà molt que ens seguim queixant que els catalans hem de fer escala a Madrid i no hi ha inversions a Catalunya”, ha manifestat. El president d’Aena ha insistit que Barcelona és l’aeroport més ben connectat d’Europa en rutes punt a punt i que l’augment de la demanda de les rutes de llarg radi en els darrers 10 o 15 anys ha estat “altíssim”. Lucena s’ha mostrat convençut que el tràfic es recuperarà i augmentarà i ha afegit que no cal concebre d’entrada un ‘hub’ de 360 graus, com tampoc ho és Barajas, que està molt enfocat en el mercat llatinoamericà.

Un dels principals esculls al projecte d’ampliació de la tercera pista és l’elevat cost mediambiental. En aquest sentit, l’exconseller Mas-Colell ha afirmat que no s’hauria d’haver permès l’edificació a la zona de Gavà Mar. “Va ser un error nostre i no el podem atribuir a ningú. I segurament, incloure La Ricarda la Xarxa Natura 2000”, ha afirmat, tot i que en aquest darrer cas opina que “és més discutible”. “La part que protegim és lleugerament superior a la mitjana europea i espanyola, no era indispensable i ho vam fer”, ha continuat.

Ara, ha afegit Mas-Colell, aquesta situació “es pot corregir”. “Es pot resoldre amb diners i sense cost ambiental”, ha argumentat l’exconseller, davant les compensacions anunciades per Aena, que suposarien augmentar la superfície protegida en un 25%.

En el transcurs de l’acte, el professor i economista ha defensat àmpliament l’ampliació de l’aeroport i ha indicat que si es tira endavant s'”envia la senyal que Catalunya vol un aeroport i tindrem Aena compromesa”. “Em sembla més prudent que simplement esperar per veure com evoluciona l’entorn”, ha dit davant l’actual context de davalla de l’activitat del sector aeri.

“No tindrem un Mobile sense un bon aeroport”
L’exconseller ha deixat clar que si Barcelona aspira a seguir sent un referent com a ciutat de congressos, com el Mobile World Congress, cal “un bon aeroport”. “Si volem congressos ho necessitem. No és congruent gastar-se els diners en expandir la fira i ser reticents amb l’aeroport”, ha aviat.

També ha posat com a exemple que quan Amsterdam va guanyar la partida a Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament, un dels aspectes que es va valorar va ser la connectivitat de l’aeroport. “Va ser una raó més, potser no decisiva, però no ens podem permetre punts aquí”, ha argumentat Mas-Colell, que ha reiterat que aquest aspecte és un dels primers amb els quals es fixen inversors internacionals per decidir si s’instal·len a la ciutat. També ho tenen en compte, ha dit, els “nòmades digitals”, que poden treballar a distància des de qualsevol punt del planeta.

Entre els assistents a l’acte, hi havia la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; el primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; els regidors de Junts per Catalunia ERC, Elsa Artadi i Miquel Puig, respectivament, i representants del món econòmic, com la patronal Foment.

Fa unes setmanes, el president d’Aena, Maurici Lucena, ja va explicar que la inversió prevista és d’uns 1.700 milions d’euros i que les administracions catalanes han de demostrar un consens abans de l’estiu ja que al setembre el Consell de Ministres ha de donar llum verd al següent Document de Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-26. En cas que tiri endavant l’ampliació, els treballs no començarien fins ben entrat el final d’aquest període, sinó no es podria materialitzar fins al 2035 aproximadament en el marc d’un altre DORA.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,517