Dissabte, 25 Maig 2019

L’IPC segueix baixant a Catalunya i se situa en l’1% al gener

Els preus cauen un 1,3% entre desembre i gener impulsats per les rebaixes en vestit i calçat, la disminució del preu de l'oci i la cultura i l'energia

|

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya segueix baixant i se situa en l’1% al gener, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La dada és quatre dècimes menor que al desembre, quan la inflació interanual es va situar a l’1,4%. Pel que fa a la variació mensual, els preus al gener han caigut a Catalunya un 1,3%, sobretot impulsats per les rebaixes en vestit i calçat (-15,4%) i la disminució en l’oci i la cultura (-2,5%).

La caiguda mensual d’un 0,7% del preu de l’energia (electricitat, gas, i altres combustibles) és un altre dels indicadors que afecten negativament l’IPC.
Les dades catalanes segueixen la tendència de l’estat espanyol, on la inflació ha estat de l’1% interanual aquest gener. La taxa anual de l’IPC ha disminuït en catorze comunitats autònomes, amb el descens més pronunciat a Castella-la Manxa, amb una baixada de cinc dècimes. Les comunitats que mantenen la taxa anual són les Illes Balears, Navarra i el País Basc. En comparació amb el mes anterior, els preus han registrant una caiguda de l’1,3% a tot l’estat.

A Catalunya, en els dotze últims mesos els principals indicadors que més han baixat són els equips de telefonia (-15,4%), els equips audiovisuals, fotogràfics i de processament d’informació (-4,1%), els paquets turístics (-2,8%) i el transport (-0,9%).

En el sentit oposat, els indicadors que més han pujat de preu són els serveis postals (9,6%), l’electricitat, el gas i altres combustibles (4,2%), els serveis de telefonia (3,9%), les begudes alcohòliques (3,7%), els serveis d’allotjament (3,3%) o les assegurances (2,9%).

En general, els productes i serveis sanitaris, els aliments i les begudes han pujat de preu aquest gener a Catalunya en relació amb el mateix mes del 2018.

Els aliments són un 1,5% més cars que fa un any. Per exemple, les patates, els llegums i la fruita fresca s’han pujat un 7%, un 6,9% i un 5,3%, respectivament. El pa (1,5%) i el marisc (1,5%) també són més cars que fa dotze mesos.

Amb tot, també hi ha aliments que són més barats, uns dels que han baixat més de preu són l’oli (-8,7) i el peix (-1,6).

Publicitat

Seguiu-nos a: