Dilluns, 17 Juny 2019

L’IPC a Catalunya tanca el 2018 en un 1,4%

Els preus també es van moderar al conjunt de l'Estat, amb una pujada de l'1,2%

|

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va tancar el 2018 en un 1,4%, cinc dècimes menys que al novembre, segons les dades publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Al conjunt de l’Estat, els preus també es van moderar en el tram final de l’any, amb un IPC al desembre de l’1,2%, cinc dècimes per sota de la taxa interanual del novembre. A nivell mensual, l’índex de preus va baixar tres dècimes entre el novembre i el desembre a Catalunya, i quatre dècimes a Espanya. L’IPC de l’1,4% a Catalunya és el segon més alt a l’Estat, per darrere de les Canàries i igual que a Madrid. A més, és la tercera xifra més alta de l’any, per darrere de l’1,2% de l’abril i el 0,9% del gener passat.

L’INE destaca que els principals grups amb “influència negativa” que han contribuït a la disminució de la taxa anual de l’IPC han estat el transport, l’habitatge i els hotels, cafès i restaurants. D’altra banda, contribueixen positivament a l’IPC l’oci i la cultura.

A nivell concret, a Catalunya, els principals indicadors que més han baixat el desembre a nivell interanual són els equips de telefonia (-16,5%), els equips audiovisuals, fotogràfics i de processament d’informació (-4,2%), els grans béns duradors d’oci i cultura (-1,8%), el transport (-0,7%) i els serveis recreatius, esportius i culturals (-0,4%).

En el sentit oposat, els indicadors que més han pujat de preu són els serveis postals (12%), l’electricitat, el gas i altres combustibles (5,6%), els serveis de telefonia (3,9%), les begudes alcohòliques (3,5%), els serveis d’allotjament (2,9%) o les assegurances (2,7%).

Publicitat

Seguiu-nos a: