Dilluns, 06 de febrer del 2023

L’eurozona tanca l’any amb una inflació del 9,2%, quasi un punt menys que el novembre, i s’allunya dels màxims històrics

L’abaratiment de l’energia (-6,6%) també provoca que els preus entre novembre i desembre caiguin un 0,4%

|

L’Eurostat ha confirmat un nou descens de la inflació a l’eurozona, després que el passat mes d’octubre s’assolís el màxim històric. Segons les últimes dades publicades aquest dimecres, la taxa es va situar en el 9,2% al desembre, gairebé un punt menys respecte al novembre (+10,1%) i la variació més baixa dels últims quatre mesos. Si bé la inflació continua sent elevada -el desembre de l’any passat era del 5%-, els preus entre novembre i desembre també han caigut un 0,4%, en gran part per l’evolució en l’import dels productes energètics (-6,6%). En el cas d’Espanya, la taxa d’inflació al desembre va ser del 5,5%, la més baixa de l’eurozona, mentre que els preus en termes intermensuals a l’Estat no es van alterar (0%).

Pel que fa al conjunt de la Unió Europea, els vint-i-set van tancar l’exercici amb una taxa d’inflació del 10,4%, set punts menys que el novembre i més d’un punt per sota el màxim històric registrat a l’octubre (+11,5%). Per altra banda, els béns i serveis entre novembre i desembre es van abaratir un 0,2% de mitjana.

Malgrat la reducció de la taxa general, la inflació subjacent -aquella que no té en compte l’energia i els aliments no processats- es manté a l’alça. A la zona euro, aquesta va tancar l’any en el 6,9%, tres dècimes més respecte al novembre i una xifra que suposa un nou màxim històric. En termes intermensuals, a més, la inflació subjacent va situar-se en el 0,7%. Per països, -més enllà d’Espanya- les taxes d’inflació interanual més baixes es van registrar a França (+6,7%), Malta (+7,3%) i Grècia (7,6%), mentre que les més altes corresponen a Hongria (25%), Letònia (20,7%) i Lituània (20%).

Publicitat

Segueix-nos

680
1,502

Publireportatge