Dijous 23 setembre 2021

L’euro digital, la nova divisa europea

El BCE ha de decidir si amenaça els dipòsits bancaris de les entitats comercials o limitar-se a soferir una forma més de pagament

|

El Banc Central Europeu (BCE) anunciava a finals de juliol la posada en marxa de l’euro digital pel 2026 , obrint des d’ara un procés d’investigació que es dilatarà durant tres anys. De moment, no hi ha grans certeses sobre la moneda digital europea que neix com a resposta a l’ús massiu de diners electrònic -augmentat per la pandèmia de la covid-19- i a l’amenaça d’iniciatives privades com la de Facebook, amb els seus 2.400 milions d’usuaris , de posar en marxa la seva divisa digital (diem), així com per la competència en aquest terreny de països com la Xina i Suècia, entre altres, que ja fan proves reals amb les seves monedes digitals.

A diferència del bitcoin i les altres criptomonedes, el valor de les quals fluctua molt segons el mercat, l’euro digital estarà, com el físic, emès i recolzat per l’Eurosistema sense voler substituir l’euro físic, sinó complementar-lo amb els seus avantatges de rapidesa, seguretat i baixos costos en les transaccions.

Un tema primordial és on seran els comptes de particulars i empreses si a la banca tradicional o en el mateix BCE, que aleshores es convertiria en competidor, lluny del seu habitual paper de mediador, per això ja s’està estudiant que hi hagi limitacions de capital o s’hi apliquin interessos per desincentivar acumular-ne. En qualsevol cas, els comptes en euros digitals es podran tenir directament al BCE i les associacions de banquers ja han demanat participar en les tasques de definició de la nova moneda i els seus protocols per evitar “un enfocament centralitzat i allunyat de la competència”. Hi ha moltes qüestions obertes, com l’anonimat dels impositors o si els tipus d’interès serien els mateixos de l’euro físic. Tot un nou món i un meló per obrir en mans de BCE.

Segueix-nos

680
1,491