Dimecres 18 maig 2022

Les entitats financeres avisen que una pujada dels tipus d’interès afectarà al preu de les hipoteques

Els bancs creuen que l'impacte d'un eventual increment del preu del diner en les quotes variables serà "limitat"

|

Les principals entitats financeres de l’estat han avisat que una pujada dels tipus d’interès repercutirà en el preu de les hipoteques. Això no obstant, creuen que l’impacte en les quotes d’hipoteca variables serà “limitat”. En una trobada organitzada per Fotocasa per analitzar les repercussions de la pujada dels tipus d’interès en el mercat immobiliari, Caixabank, Abanca, ING i BBVA han coincidit que l’economia espanyola està “preparada” per fer front a les pujades si aquestes es fan “progressivament”. Amb això, les entitats han apuntat que no preveuen deixar de concedir hipoteques ni aplicar canvis en les polítiques de risc, però que sí que esperen que la demanda decaigui arran de l’escenari inflacionista.

“Es continuaran oferint hipoteques perquè els tipus no limiten la concessió per a cap banc. Pot ser que la demanda caigui perquè l’esforç familiar serà superior per la inflació, però no es tancarà l’aixeta quant a concessió”, ha afirmat la coordinadora de desenvolupament de negoci d’Abanca, Rocío Rodríguez.

En relació amb una pujada del preu del diner, les entitats afirmen que l’exercici actual podria tancar-se amb un increment del 0,4%, mentre que de cara a finals del 2023 els tipus d’interès podrien augmentar entorn de l’1%.

Sobre si les pujades es produiran en dues o més rondes, els representants de les entitats han coincidit que dependrà del mercat. “Els tipus poden pujar entre dues i quatre vegades. Tots comptem que en seran dues, però podria arribar en quatre. Ho diuen els experts i cal veure com evoluciona el mercat”, ha afirmat la responsable de l’àrea d’hipoteques d’ING, Cristina de Marcos.

Previsió de descens en la demanda d’hipoteques
En la trobada, les quatre entitats han coincidit que les previsions pel tancament de l’exercici anual seran “positives”, malgrat que preveuen un lleuger descens en la demanda d’hipoteques.

En aquest sentit, els representants financers han assenyalat que el mercat immobiliari venia d’un escenari d’auge en el qual s’estaven sol·licitant i concedint hipoteques en nivells per sobre de l’habitual, a causa dels tipus d’interès baixos i a l’estalvi fet durant els primers mesos de la pandèmia. És per això que la previsió, malgrat que positiva, és d’alentiment. “Venim de créixer un 39% el 2021. Ara mateix estem en un 19%, però passar a una xifra d’un dígit també és positiu perquè no deixa de ser creixement”, ha detallat la responsable de desenvolupament de negoci del BBVA, Anna Pitarch.

Pel que fa a Caixabank, el director de Banca Particulars, Ramon Faura, ha apuntat que la no preveuen repetir l’exercici anterior. D’una banda, perquè la incertesa del mercat porta a les famílies a posposar la decisió. De l’altra, perquè, segons Faura, des de fa uns mesos la previsió és que l’oferta es vegi també afectada arran de l’escassetat de materials o de licitacions.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512