Dimarts, 22 Octubre 2019

Les companyies exportadores alerten que el Brexit pot impactar en 3.300 empreses catalanes

Es recomana definir plans de contingència alternatius

|

ACN- La sortida del Regne Unit de la Unió Europea com a conseqüència del Brexit tindrà un impacte directe sobre les 3.300 empreses catalanes que actualment exporten al Regne Unit per un valor de 4.031 milions d’euros el 2017, el 5,7% del total de les exportacions arreu del món de Catalunya (70.829 milions d’euros), segons l’Associació de les empreses industrials internacionalitzades (Amec). Aquests 4.031 milions suposen l’1,8% del PIB català.
L’associació avisa que una sortida del Regne Unit sense un acord amb Brussel·les, l’escenari més estressant, podria suposar que a partir de l’1 d’abril pròxim les empreses hagin de pagar aranzels. Amec recomana les empreses que comencin a definir plans de contingència per tenir alternatives de mercats.
Amec veu amb preocupació aquest procés del Brexit i ha començat un treball de ‘’sensibilització’’ cap a les empreses espanyoles exportadores amb l’objectiu que estiguin preparades per afrontar qualsevol dels escenaris que es puguin presentar, hi hagi o no hi hagi acord, finalment.

Les sessions informatives que convoca Amec inclouen propostes d’actuació per minimitzar els efectes i s’assessora en l’elaboració cas per cas de plans de contingència amb alternatives de mercat.

Amec alerta que encara que finalment s’acordi entre el Regne Unit i Brussel·les el millor dels escenaris possibles, les empreses exportadores necessiten estar preparades per definir possibles rutes d’acció, considerant entre d’altres actuacions la retirada d’estocs al Regne Unit, la revisió dels nous acord comercials, la redefinició de l’origen de les mercaderies i la contractació de nou personal.

Les dades d’Amec indiquen que actualment el mercat del Regne Unit és el tercer destí de les exportacions espanyoles, amb un valor de 18.950 milions d’euros, el 6,8% del total. El 2017, aquestes exportacions espanyoles al Regne Unit van representar l’1,6% del PIB, segons les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

El nombre d’empreses espanyoles que exporten a les illes britàniques se situa en 11.700 empreses, el 7,2% del total de les companyies internacionalitzades a l’Estat.

Publicitat

Seguiu-nos a: