Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

L’enganyifa del soterrament de les vies de Montcada s’eternitza sis mesos més

L'augment de preu dels materials fa que els 465 MEUR pressupostats quedin desfasats i Adif prepara un nou projecte un 30% més car

|

Les obres per soterrar les vies de la línia R2 a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) començaran almenys sis mesos més tard del que estava previst. No ho faran aquest proper gener perquè el projecte s’haurà de licitar de nou, incrementant un 30% els 465 MEUR previstos inicialment. Adif ho ha comunicat recentment a l’Ajuntament i a la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total, argumentant que la inflació i la pujada de preus per la crisi logística han obligat a revisar la licitació. En una trobada a finals de la setmana passada, la presidenta d’Adif, Marisa Domínguez, va justificar la demora del concurs assegurant que s’ha volgut evitar que quedés desert o què, on un cop feta la licitació, no comencessin les obres.

A part de la revisió dels preus, Adif ha detallat que els darrers mesos la Confederació Nacional de la Construcció va presentar dues reclamacions al Tribunal de Recursos contra dues clàusules de la licitació, fet que també ha alentit el procés. Les demandes estaven relacionades amb la responsabilitat social i els recursos per a l’obra davant l’escalada de preus. El Tribunal va resoldre les reclamacions parcialment a favor de la patronal.

“La necessitat de convocar un nou concurs a conseqüència del context econòmic actual no vol dir, en cap cas, que deixem de costat un projecte inclòs als Pressupostos Generals de l’Estat”, ha garantit la presidenta de l’Adif, que preveu que el nou projecte estigui redactat a finals d’octubre per aprobar la licitació al novembre. Això fa inviable que les obres comencin el gener del 2023, com s’havia previst inicialment.

L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, ha criticat que els sis mesos de retard “se sumen als 30 anys d’espera”, en els quals desenes de veïns han mort atropellats al pas a nivell. Amb tot, Campos ha precisat que l’actualització de preus “dona la tranquil·litat que la licitació es farà amb totes les garanties, evitant el risc d’una posible paralització de les obres per motius econòmics”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge