Dimecres, 26 Febrer 2020

L’economia catalana creix un 2% interanual el segon trimestre del 2019

Les exportacions augmenten un 3,1% però es desaccelera la demanda interna amb un 1,5%

|

El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya ha registrat un augment interanual del 2% el segon trimestre del 2019, el mateix que el trimestre precedent, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’economia catalana manté el creixement principalment gràcies a l’evolució positiva de les exportacions (3,1%), que compensa la desacceleració de la taxa de creixement de la demanda interna, amb un 1,5%, en relació amb la del trimestre anterior, que va ser de l’1,9%. La taxa de variació intertrimestral va ser del 0,5% a Catalunya, una dècima menys que la del trimestre anterior. El creixement del PIB català està tres dècimes per sota de l’espanyol, del 2,3% segons les dades avançades, i sis dècimes per sobre de la UE-28 (1,4%).

Les dades mostren per segon trimestre consecutiu una reducció de la demanda interna, que passa de créixer un 1,9% a un 1,5%. L’evolució però és diversificada segons els components. Així, el consum de les llars registra el mateix creixement que el trimestre anterior (1,4%), però dins d’una tendència de moderació des de la segona meitat del 2018. De la seva banda, el consum de les administracions públiques creix un 2,3%, una dècima més que l’anterior.

Per contra, la formació bruta de capital frena el creixement del 3,2% del trimestre anterior fins a l’1% d’aquest segon. Aquesta baixada s’explica per la intensa reducció de la inversió en béns d’equipament, que passa d’un 4% a un -0,6%. La inversió en construcció en canvi manté un augment d’activitat del 3,4%.

Creixen les exportacions

Les exportacions recuperen el creixement en el segon trimestre, després que el passat trimestre baixessin un 1,6%. Aquest en canvi, augmenten un 3,1%. El resultat s’explica per l’augment d’un 3% de les exportacions de béns i serveis i del consum dels estrangers en el territori, que puja un 3,7%.

Les importacions en canvi mostren una taxa de variació del -0,2%, que contrasta amb l’augment del 0,7% del trimestre anterior. El consum dels residents a l’estranger registra un increment del 7,2% però es manté una desacceleració continuada des de l’inici del 2018.

Millora l’activitat de la indústria i la construcció

Les dades de l’Idescat mostren també una millora de l’activitat de la indústria i la construcció i una reducció del creixement dels serveis. Així, la indústria manté un creixement negatiu del -0,6%, però la taxa és millor que la dels trimestres anteriors. Per branques, destaca la reducció del 8% de la fabricació de material del transport i el creixement de l’11,7% del subministrament d’aigua.

Pel que fa a la construcció, l’augment ha estat de gairebé el 5%, per sobre del trimestre anterior. Els serveis mantenen un creixement del 2,7%, principalment impulsat per les activitats immobiliàries, professionals i altres (3,4%); el valor afegit de les activitats comercials, de transport i hostaleria mostra un augment de l’1,9%, i les branques de l’administració pública, educació, sanitat i serveis socials creixen a un 2,6%, igual que el trimestre anterior.

Per últim, la taxa de creixement també és negativa al sector agrari, amb un -2,5%, continuant així amb la reducció iniciada el tercer trimestre del 2018.

Publicitat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Seguiu-nos a: