Dijous 3 desembre 2020

L’AMB aprova un pla de residus per millorar la taxa de reciclatge metropolitana fins a un 55% el 2025

S'establiran nous models de recollida basats en el porta a porta i els contenidors intel·ligents

|

L’AMB ha aprovat definitivament el Programa metropolità de prevenció de residus i gestió de recursos i residus municipals 2017-2025 (PREMET25). El pla ha de permetre a l’àrea metropolitana de Barcelona assolir la taxa de reciclatge que marquen els estàndards europeus, fixada en un 55% el 2025 i en un 60% el 2030. Actualment, la mitjana a l’àrea metropolitana està en un 37,4% i a tot Catalunya se situa al 44,8 %. El pla establirà nous models de recollida per a tots els municipis, basats en el porta a porta i els contenidors intel·ligents i l’AMB bonificarà aquells que millorin els seus sistemes retornant-los l’estalvi aconseguit. El compliment dels objectius del pla comportarà a un estalvi de 17 milions d’euros anuals de tractament.

 

També evitarà pagaments de sobrecostos per generació de tones de fracció resta i evitarà sancions de la UE per incompliment dels compromisos. A més, es calcula que cada any es reduiran entre 160.000 i 250.000 tones d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i que es crearan més de 1.000 llocs de treball en l’àmbit dels residus.

 

- Advertisement -

La recollida selectiva a l’àrea metropolitana

 

- Advertisement -

Segons dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya, la recollida selectiva a l’àmbit de l’AMB varia molt d’un municipi a un altre, amb un mínim del 23% a Santa Coloma de Gramanet i un màxim del 84,1 a Tiana, on hi ha sistema de recollida porta a porta.

 

Hi ha vuit municipis metropolitans que superen el 50% de recollida selectiva (i que compleixen els nivells UE pel 2020), quinze municipis que se situen per sobre de la mitjana dels municipis i tretze municipis que es situen per sota d’aquesta mitjana.

 

Segons Eloi Badia, vicepresident d’Ecologia de l’AMB, “queda encara molta feina per fer per arribar als índex que marca la UE”. Amb tot, Badia destaca que cada cop són més els municipis metropolitans que estan avançant “de manera decidida” en la introducció de millores.

 

“El gran salt de la recollida selectiva a Catalunya ha de venir, i vindrà, de la mà dels municipis metropolitans, però cal una acció concertada, coordinada i amb el màxim suport per acompanyar els municipis en aquesta transició”, conclou.

 

En aquesta línia, vuit municipis metropolitans ja han planificat el desplegament de la recollida porta a porta (a banda de Tiana i Torrelles de Llobregat, que la duen a terme des de fa anys). Pel que fa a la recollida amb contenidors intel·ligents, el Papiol i Sant Just Desvern començaran en uns mesos, a inicis del 2021. L’Hospitalet de Llobregat treballa també en una prova pilot, que inclou l’ús de contenidors intel·ligents.

 

Per altra banda, alguns municipis metropolitans, com Castelldefels i Gavà, ja han implantat circuits de recollida porta a porta específicament per al comerç, fet que ha significat augments notables en la seva recollida selectiva.

 

Economia circular

 

A banda dels nous models de recollida, el pla també considera la reconversió de les plantes de tractament metropolitanes. Es passarà d’un model basat en ecoparcs a plantes de tractament més especialitzades, sobretot dedicades a la matèria orgànica.

 

Un dels reptes principals per als propers anys és justament la gestió integral dels residus, per passar d’una economia lineal a una economia circular on materials, productes i components allarguin la seva vida o trobin un nou ús.

 

 

 

 

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

La comissió d’estudi de la petroquímica conclou que cal millorar la seguretat en tots els àmbits

La comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona del Parlament ha finalitzat les sessions aquest dimarts amb les votacions...

Barcelona vol superar el 80% de desplaçaments sostenibles i reduir un 25% els trajectes en moto i cotxe el 2024

La proposta de Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Barcelona preveu que el 2024 més del 80% dels desplaçaments es facin de forma sostenible,...

Adif licita la segona fase dels accessos ferroviaris a la T1 de l’aeroport del Prat

El consell d'administració d'Adif ha autoritzat la licitació per un import de 81 milions d'euros, IVA inclòs, les obres de la segona fase de...

Aprovació del PUOSC 2020-2024

Amb el PUOSC 2020-2024, impulsat des del Departament de la Presidència, a través de la Secretaria d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, els...

L’atur es manté estable al novembre a Catalunya, amb 484.748 desocupats (+0,04%), i l’afiliació creix en 3.353 persones

L'atur registrat del mes de novembre es va mantenir estable respecte el mes anterior, amb 484.748 persones, xifra que representa un increment del 0,04%...

Els viatgers de les estacions de l’L8 de FGC podran validar el bitllet per ‘contactless’ o identificació biomètrica

FGC implantarà coincidint amb l'entrada en funcionament de les estacions d'Urgell, Francesc Macià i Gràcia de la futura L8 una prova pilot perquè els...

Segueix-nos

672
1,353