Diumenge 29 novembre 2020

L’Ajuntament de Barcelona no acaba de congelar els tributs per al 2021 i es resisteix a condonar totalment la taxa de terrasses

Preveu una caiguda de 183 MEUR en els ingressos del 2020 respecte a les previsions fetes

|

L’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona proposa congelar tots els tributs municipals per al 2021 a causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia. Segons ha dit la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, aquesta congelació implicarà una caiguda d’entre 60 i 70 MEUR menys dels previstos per a aquest any, però ha defensat que volen ser “sensibles” a les dificultats provocades pel coronavirus. A més, es preveu mantenir la reducció del 75% de la taxa de terrasses fins al 31 de desembre del 2021, aprovada aquest any de manera extraordinària via decret d’alcaldia. D’altra banda, Ballarín ha apuntat que l’Ajuntament preveu ingressar 183 MEUR menys aquest 2020 en comparació amb les previsions fetes.

Negociació amb els grups
Segons ha explicat Martí, aquest mateix dilluns al matí ja s’han reunit amb els grups municipals per presentar-los la proposta d’ordenances i preveuen fer reunions gairebé setmanals per anar treballant les propostes. Ballarín ha assegurat que volen que els comptes tinguin “el màxim suport” i ha afegit que la seva voluntat “és sumar tots els grups polítics”.

Martí, per la seva banda, ha afirmat que durant els mesos de pandèmia hi ha hagut “una sensibilitat generalitzada” i ha confiat que “quan es vagin aclarint les incerteses” trobin la manera d'”encaixar” amb la resta de formacions. El regidor ha recordat que falta posar xifres concretes per detallar la resta d’ingressos i ha assegurat que busquen un pressupost “de màxima ambició”. “No renuncio a què sigui fins i tot superior al del 2020”, ha confiat.

Rebaixa a la taxa de terrasses
El govern municipal aposta per mantenir la rebaixa del 75% aplicada de manera extraordinària per fer front a les conseqüències econòmiques del coronavirus. Segons Ballarín, aquesta reducció és “absolutament necessària” en la situació actual i ha confiat que pugui ser “una garantia” per al sector afectat de cara al 2021. La regidora ha aclarit que en cas que s’hagi d’aturar l’activitat no es farà el cobrament dels dies que correspongui. El manteniment d’aquesta taxa farà que l’Ajuntament ja no ingressi uns 13,7 MEUR.

- Advertisement -

Congelació de tributs
Ballarín ha explicat que han intentat congelar tots els tributs per “l’excepcionalitat” del moment i ha recordat que les ordenances aprovades l’any passat “no estaven pensades per una pandèmia”. De fet, això ha fet que les previsions d’ingressos que havien fet per al 2020 ara caiguin 183 MEUR, la majoria per la taxa de terrasses o perquè durant tres mesos no es va cobrar el preu públic de recollida d’escombraries. Ara, amb la congelació per a l’any vinent la regidora adverteix que probablement ja perdran molta recaptació.

La proposta del govern municipal, presenta algunes modificacions respecte a l’any passat, que han remarcat que són “menors”. Un exemple és una nova taxa per a patinets quan estiguin en règim d’explotació econòmica, és a dir, si són d’una empresa que els lloga. La nova taxa serà de 70 euros.

- Advertisement -

Pe que fa a les taxes de servei de prevenció i extinció d’incendis, s’eliminen les taxes per al lloguer d’espais del Parc de Prevenció i s’actualitza les tarifes per serveis d’intervenció i alguns serveis de vehicle si materials.

També s’equipararà la cessió d’ús al lloguer social per permetre l’accés d’aquest tipus de promocions d’habitatge a la bonificació de 95% de l’impost existent per a promocions de lloguer social; i hi haurà modificacions tècniques sobre com i qui pot aplicar a la bonificació per aprofitament d’energia solar.

Com a noves taxes, s’incorpora una nova tarifa de 27,72 euros per a expedir informes de la Guàrdia Urbana i s’afegeixen tarifes per la reproducció de plànols si es demanen en paper. També s’incorpora una tarifa de 2,50 euros per cada operació de cotxat i desencotxat dels busos turístics.

En relació a la taxa de mercats, s’actualitzen les categories de filmacions i fotografies i s’inclou una bonificació del 50% de la taxa d’activitats lúdiques i culturals els dies que el mercat estigui tancat.

Calendari
Un cop la proposta s’ha aprovat a la Comissió de Govern de l’Ajuntament, ara s’haurà de debatre i sotmetre a dictamen a la Comissió d’Economia i Hisenda del 21 d’octubre. Segons el calendari, el 30 d’octubre s’hauria d’aprovar provisionalment al ple, i del 3 de novembre al 15 de desembre s’obrirà un termini d’informació pública. El 21 de desembre està previst que la Junta de Portaveus aprovi el dictamen definitiu i el 23 de desembre s’haurien de debatre i aprovar definitivament al ple.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Els treballadors del Sabadell ratifiquen l’acord que ha de permetre la sortida de 1.800 empleats de l’entitat

Els treballadors del Banc Sabadell han ratificat aquest divendres l'acord al qual van arribar ahir sindicats i entitat sobre les condicions de sortida del...

El govern espanyol assigna 401 MEUR a la Generalitat per compensar la desviació de l’objectiu de dèficit del 2019

El govern espanyol ha assignat 401 milions d'euros del Fons de Facilitat Financera a la Generalitat per compensar la desviació de l'objectiu de dèficit...

El Banc Sabadell i el BBVA tanquen les negociacions per manca d’acord i descarten la fusió

El Banc Sabadell i el BBVA han tancat les negociacions per una eventual fusió per manca d'acord i descarten així crear la segona entitat...

La Sindicatura de Comptes detecta un sobrecost de prop de 5.000 MEUR en la construcció de l’L9 entre 2002 i 2016

La Sindicatura de Comptes ha detectat un sobrecost en la construcció de l'L9 de 4.949,01 MEUR fins al 2016, un 151,5% més del previst....

L’AMB aprova un programa de 110 MEUR per impulsar la mobilitat sostenible i la transició energètica

L'AMB ha aprovat aquest dimarts el Pla de Sostenibilitat Ambiental i el Programa d'Actuacions de millora del paisatge natural i urbà. Dues inversions de...

L’Ajuntament de Barcelona conclou que la regulació dels lloguers és necessària però cal definir-ne els detalls

La comissió no permanent d'estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers de l'Ajuntament de Barcelona ha acabat la seva feina concloent que és...

Segueix-nos

672
1,349