Setmanari digtal d'economia

Dilluns 28 novembre 2022

Lagarde defensa l’increment dels tipus d’interès i anticipa noves pujades per combatre la inflació

La presidenta del BCE assegura que el 2023 serà un any "difícil" per la incertesa i no descarta una recessió

|

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha defensat aquest dilluns les darreres pujades de tipus d’interès a l’eurozona. En un diàleg amb eurodiputats del Comitè Econòmic i d’Afers Monetaris, la dirigent del BCE ha insistit en la idea que calia “normalitzar” la política monetària i ha anticipat nous increments per combatre la inflació, actualment en màxims històrics a la zona euro. “Volem arribar al punt en què la política monetària ni estrenyi ni estimuli”, ha subratllat, tot apuntant que part de la societat ha reaccionat “de manera exagerada” a la mesura i insistint que l’objectiu de l’organisme monetari és aconseguir que l’augment de preus se situï al voltant del 2% a mitjà termini.

De fet, Lagarde ha rebutjat les acusacions que han llençat alguns eurodiputats, els quals defensaven que la inflació ha estat provocada per la mateixa política monetària del BCE. “La inflació respon a circumstàncies que s’han donat i que no tenen precedents –la crisi de la covid-19 i la guerra d’Ucraïna- i la política monetària precisament ha d’actuar en contra de la inflació”, ha remarcat.

També preguntada sobre els efectes de la pujada de tipus en l’economia domèstica, Lagarde ha reconegut que aquesta provoca un encariment de les hipoteques i, per tant, una major pèrdua de poder adquisitiu de moltes famílies. No obstant això, ha apuntat que l’increment dels tipus és “necessari” i que correspon a les autoritats fiscals dels diferents estats dissenyar programes per ajudar les classes més desafavorides.

Per altra banda, la presidenta del BCE ha assegurat que el 2023 serà un any “difícil” –ja ha assumit que l’economia caurà el primer trimestre- i no ha descartat una recessió. Segons l’escenari central amb el qual treballa el Banc Central Europeu, l’economia de l’eurozona experimentarà un creixement del 0,9% el 2023. Malgrat tot, i donada “l’enorme incertesa” i els dubtes que poden generar les respostes fiscals de cada país, “és complicat predir què passarà”, ha indicat Lagarde. En aquest sentit, la dirigent ha recordat que, sota l’escenari més pessimista, el PIB de la zona euro podria arribar a caure un 0,9% en termes interanuals el 2023.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,500

Publireportatge