Dilluns 1 març 2021

L’aeroport de Lleida-Alguaire serà el segon centre de proves de propulsió per a coets-llançadora d’Europa

L'SpacePort costarà 26 MEUR i inclou un parc empresarial i un centre educatiu per empreses vinculades amb l'espai

|

L’aeroport de Lleida-Alguaire (Segrià) acollirà un port espacial dedicat a missions de vol suborbital (SpacePort), a més d’un centre de proves de propulsió per a coets-llançadora i un parc empresarial així com un centre educatiu per a empreses tecnològiques vinculades amb l’espai. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que ha visitat la instal·lació on estarà ubicada aquesta nova àrea de desenvolupament empresarial de caire cientificotècnic vinculada a la nova economia de l’espai, en el marc de l’estratègia NewSpace de Catalunya. El projecte té un pressupost de 26 MEUR per al període 2021-2025 i es preveu un impacte de més de 600 MEUR i 350 nous llocs de treball.

El nou centre de desenvolupament de la indústria aeroespacial permetrà el llançament de payloads (càrrega útil transportada per una nau espacial) experimentals i l’ús de plataformes amb capacitat de vol orbital i altres activitats comercials del sector. Malgrat que a Europa s’han anunciat diverses iniciatives en aquest sentit, Alguaire pretén esdevenir la primera regularment operativa d’aquest tipus.

Pel que fa al centre de proves de propulsió per a coets-llançadora, el d’Alguaire serà el segon a Europa amb la capacitat necessària per provar els motors de coet de major eficiència i utilitzant combustibles menys contaminants com ara el metà líquid. Actualment, segons el Govern, només existeix una instal·lació amb aquestes prestacions i característiques que està situada a Lampoldhausen i és propietat del Centre Aeroespacial Alemany, de l’agència espacial alemanya.

Des del Departament de Polítiques Digitals es justifica el projecte davant el fet que Europa està vivint els darrers anys un auge de projectes i iniciatives vinculades al mercat dels nanosatèl·lits que necessiten de zones de proves a escala per validar els llançadors, ja sigui amb proves de motors o de vols a relativa baixa alçada.

En aquest sentit, s’apunta que actualment, Europa compta amb pocs entorns o espais adients per fer aquest tipus de proves. Els que hi ha, estan completament saturats i amb llistes d’espera de més d’un any per poder-los utilitzar. Per tant, es creu que disposar d’un SpacePort a Alguaire pot suposar una oportunitat de país per posicionar Catalunya en aquest mercat emergent, desenvolupant nova industria, atraient talent i generant llocs de feina. Per tot plegat, el Govern calcula que l’impacte econòmic d’aquesta nova àrea científico-empresarial serà de més de 600 MEUR i que generarà 350 nous llocs de treball.

Parc empresarial i centre de formació lligats a l’espai
El projecte Catalonia SpacePort inclou la creació d’un parc empresarial per allotjar empreses vinculades al món de l’espai que puguin tenir interès en les activitats desenvolupades a l’aeroport, i d’un centre de formació dedicat a les activitats aeroespacials i matèries del coneixement vinculades a l’espai, per generar i retenir talent a la zona.

El desenvolupament d’una àrea d’aquestes característiques a Alguaire respon a la intenció de crear a Catalunya un pol d’atracció per a activitats de molt alt valor afegit vinculades al sector aeroespacial. Així es dona resposta a un dels eixos d’actuació de l’Estratègia NewSpace, vinculat al desenvolupament de les infraestructures necessàries per a la validació i l’assaig de noves tecnologies, i, per tant, a disposar d’un entorn capacitat per a l’atracció de projectes, públics o privats, i d’empreses d’aquest sector.

Tot plegat serà possible per l’acord de col·laboració entre Aeroports Públics de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), entitat que col·laborarà en la creació de la nova Agència Espacial de Catalunya. El projecte compta amb un pressupost de 26 MEUR per al període 2021-2026 i està finançat amb els fons europeus NextGenerationEU. Per àmbits, es destinaran 10 MEUR al centre de proves de propulsió, 10 MERU al port espacial i 6 MEUR al parc empresarial i centre educatiu.

Lleida-Alguaire: plataforma industrial i tecnològica del sector aeroespacial
El projecte anunciat aquest divendres s’emmarca en la reorientació estratègica de l’aeroport de Lleida-Alguaire, impulsada per Territori i Sostenibilitat, amb l’objectiu d’esdevenir una plataforma de referència en els sectors de l’aeronàutica i de l’espai. L’aeroport ja disposa d’una plataforma habilitada de proves aper a la indústria, havent acollit activitat de prova de motors per part de Cosmic Research, vinculada amb la UPC, així com espais per tal que empreses del sector es puguin instal·lar a desenvolupar els seus projectes.

Fruit d’aquesta estratègia és l’empresa Asgard Space, dedicada a la monitorització i seguiment de satèl·lits, que ha escollit Lleida-Alguaire per basar la seva activitat. El Govern va aprovar el 28 d’octubre l’Estratègia NewSpace, dissenyada perquè Catalunya pugui consolidar i maximitzar el seu lideratge en el camp dels nanosatèl·lits. Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia generarà 1.200 nous llocs de feina i una facturació de 280 MEUR fins al 2025.

Comenta

Escriu el teu comentari
El teu nom aqui

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

La taxa d’atur juvenil creix set punts més que el global i s’enfila al 40% l’any de la pandèmia

Segons ha informat TV3, la taxa d'atur mitjana durant el 2020 entre els menors de 25 anys ha superat el 40%, una dada que...

La facturació de les empreses a l’Estat va caure un 14,2% l’any 2020 per la pandèmia

La facturació de les empreses al conjunt de l'Estat durant aquest 2020 va caure un 14,2% respecte a l'exercici anterior a causa de la...

De Guindos alerta d’una “possible onada d’insolvències” i reclama retirar les ajudes a les empreses de manera “gradual”

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat d'una "possible onada d'insolvències" arran de la crisi del coronavirus. En una...

Sentència pionera d’un jutjat gironí que reconeix el dret dels treballadors fixes discontinus a ser inclosos en un ERTO

Sentència pionera d'un jutjat gironí que reconeix el dret dels treballadors fixes discontinus a ser inclosos dins un ERTO arran de la pandèmia. I...

Grifols guanya 618,5 MEUR el 2020, un 1,1% menys respecte a l’any anterior

Grifols va guanyar 618,5 milions d'euros el 2020, un 1,1% menys respecte al mateix període de l'exercici anterior. La companyia atribueix la caiguda a...

Tremosa assegura que intentaran revertir la decisió de Bosch encara que “és difícil”

El conseller d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, ha assegurat que, malgrat saber "que és difícil", el Govern treballarà per intentar revertir...

Segueix-nos

678
1,430