Setmanari digtal d'economia

Dissabte 1 octubre 2022

L’ACCO avisa que la concentració bancària afecta “directament” sobre el “benestar” dels consumidors

Les cinc principals entitats bancàries de Catalunya controlen més del 88% de les oficines, segons un informe

|

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha alertat que la concentració bancària afecta “directament” sobre el “benestar” dels consumidors. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi que constata que les cinc principals entitats de Catalunya controlen més del 88% de les oficines. En aquesta línia, la institució ha detallat que Caixabank, BBVA, Santander i Banc Sabadell abasten al voltant del 90% de les oficines de la demarcació de Barcelona, Girona i Tarragona. A Lleida també hi té un “paper important” Ibercaja. Així mateix, l’informe indica que a Catalunya hi ha 494 municipis, que representen una població de 291.000 persones, sense oficina bancària.

L’estudi apunta que el tancament “continuat” d’oficines bancàries ha suposat un “deteriorament” de la qualitat els serveis bancaris, sobretot per a la gent gran, que té “més dificultat” per accedir als serveis digitals. En aquesta línia, mentre que l’any 2008 a Catalunya hi havia 8.148 oficines bancàries, enguany n’hi ha 2.570. Així mateix, hi ha 160 municipis, que representen una població aproximada de 316.000 persones, que només tenen una oficina.

L’estudi també destaca que l’absorció de Bankia per part de Caixabank ha incrementat “encara més” el grau de concentració del sector bancari, ja que només aquesta entitat controla al voltant d’un 40% de les oficines de Catalunya.

Després de tot, l’ACCA assegura que “cada vegada són més habituals” els acords entre entitats bancàries amb operadors d’altres mercats, com ara Correus, estancs, supermercats o benzineres, per tal que els consumidors puguin retirar o ingressar diners en efectiu. En aquesta línia, la institució demana que aquest tipus d’acord es diguin a terme “de la forma més procompetitiva possible”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge