Setmanari digtal d'economia

Dilluns 28 novembre 2022

l’ABC es fa un tret al peu amb com quedarien les economies territorials si Catalunya tingués el concert del País Basc

En un magistral gir ho titula: "La quota catalana destruiria 234.000 llocs de treball a la resta d'Espanya"

|

Al MésEconomia no acostumem a rebotar treballs d’altres mitjans, però aquesta vegada no hi ha més remei que el quadre que il·lustra aquesta entrada està triomfant a les xarxes amb centenars de comentaris que demostren que, malgrat el recaragolament argumental del diari madrileny, la gent entén bé els números i el que signifiquen.

Estem tips de dir-ho: al País Basc tenen la clau i de la caixa. I si la tingués també Catalunya? O sigui, si recaptés els impostos, passés ratlla i enviés a Madrid el romanent, en lloc de que els diners vagin primer a Madrid i el centre en decidís el repartiment. Doncs al quadre està claríssim: tothom, en més o menys mesura, viu de Catalunya. Cal recuperar l'”Espanya ens roba” i podem afegir-hi que fins i tot l’ABC ho reconeix.

Ara bé, aquesta peça periodística també pot ser un excel·lent mostra de notícies enganyoses en el desenvolupament i l’argumentari. Amb les tres primeres columnes n’hi hauria prou: Sistema actual, com seria i columna amb el diferencial. No caldria res més. La quarta columna, els “efectes en el PIB” ve a ser el mateix que la tercera, però en una altra escala.

Ara bé, la informació que permet el titular i l’argumentari és la darrera, la de la suposada pèrdua de llocs de treball a tota la pell de brau, excepte a Catalunya. Ras i curt, segons l’ABC, si Catalunya disposés dels diners que genera seria la culpable de la pèrdua de centenars de milers de llocs de treball a la resta de l’estat. O sigui que nosaltres hem retirat, que no s’enfadessin, l'”Espanya ens roba” i l’ABC s’inventa el lema de “Catalunya ens pren els llocs de treball”, una frase que s’acostuma a dir dels immigrants. En ambdós casos es pot respondre: formeu-vos, prepareu-vos i trobareu feina en lloc de pensar solament en ser funcionaris i viure sigui tant de subvencions com de la forçada “solidaritat” catalana.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,500

Publireportatge