Setmanari digtal d'economia

Dimecres 28 setembre 2022

La UE s’encalla en l’embargament al petroli rus

Kuleba lamenta que la UE no acordi el veto al petroli i avisa que cal "matar les exportacions" de Rússia

|

La Unió Europea (UE) no aconsegueix tancar un acord sobre l’embargament al petroli rus. “Avui no ha estat possible torbar un acord, però hem tingut una discussió molt constructiva”, ha assegurat l’alt representant de la UE, Josep Borrell, que ha admès que el problemes que planteja Hongria per tirar endavant la mesura són tècnics i econòmics. Després de la reunió de ministres d’Exteriors, Borrell ha dit que tirar endavant la mesura “no és una qüestió de temps, sinó de cost”. “Hongria no ha explicat la decisió en termes polítics, sinó econòmics”, ha dit Borrell, que ha subratllat que “les sancions tenen un cost”. “No és una cosa que descobrim avui. Tenen efectes col·laterals per als que sancionen”, ha remarcat.

“S’ha de trobar l’equilibri entre el dany que crees al que sanciones i el que pateixes com a conseqüència de les teves sancions”, ha insistit Borrell. Segons ha explicat l’alt representant, “la discussió continuarà” entre els 27 a nivell tècnic. “No era possible tenir una decisió política avui”, ha dit Borrell, que no ha precisat el temps que pot durar la negociació per tancar un acord sobre el veto al cru rus. La Comisió Europea va proposar el 4 de maig una prohibició gradual a les importacions de petroli rus, però la iniciativa segueix bloquejada per part d’Hongria. Des d’aleshores, els 27 han fet diverses reunions a diferents nivells per intentar desencallar el sisè paquet de sancions, però el veto es manté.

Ucraïna se’n queixa: “Cada dia que passa Rússia continua fent diners i invertint-los en la guerra”
El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha lamentat aquest dilluns que la Unió Europea no acordi l’embargament al petroli rus i ha avisat que cal “matar les exportacions” de Rússia. “Els hem de privar dels diners per aturar la maquinària de guerra”, ha dit Kuleba a la sortida de la reunió amb els seus homòlegs europeus a Brussel·les. En declaracions als mitjans, Kuleba ha acusat Hongria d’estar bloquejant l’embargament al petroli i ha advertit que “el temps corre”. “Cada dia que passa Rússia continua fent diners i invertint-los en la guerra”, ha advertit el ministre d’Exteriors ucraïnès, que ha assenyalat a Hongria com l’únic país que bloqueja l’embargament al cru rus.

“És l’únic país que ho està bloquejant. La Unió Europea haurà d’abordar les preocupacions d’aquest país i fer que passi”, ha remarcat Kuleba, que ha advevrtit que “està en joc la reputació i la unitat” del club comunitari. Pel que fa a la demanda d’adhesió a la Unió Europea, el ministre ucraïnès ha dit que és un “moment polític únic” i ha instat a donar a Ucraïna l’estatus de candidat. “No estem parlant de membresia immediata, però no hi ha arguments racionals per no posar Ucraïna en el projecte d’integració”, ha afirmat.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge