Dimarts 19 octubre 2021

La UE perd 190.000 MEUR en impostos per “ineficàcia” en la recaptació, segons el Tribunal de Comptes Europeu

Els auditors denuncien deficiències en la cooperació fiscal dels estats, cosa que porta a "tributacions insuficients"

|

El Tribunal de Comptes Europeu alerta que la Unió Europea perd 190.00 milions d’euros anuals per la “ineficiència” del sistema de recaptació i pels acords fiscals especials. Segons un informe de l’organisme publicat aquest dimarts, només l’elusió de l’impost de societats ja fa perdre entre 50.000 i 70.000 milions d’euros anuals al bloc comunitari i el total d’impostos que es perden per manca d’eficiència representa l’1,7% del seu PIB. En l’informe, els auditors conclouen que l’intercanvi d’informació fiscals entre els estats és “insuficient” i porta a “tributacions insuficients”.

Segons els auditors, l’actual sistema té “carències” a l’hora de garantir una imposició equitativa i eficaç” al mercat únic. A més, subratllen que en el cas de la informació que sí es comparteix és d’una “qualitat limitada” o “s’utilitza insuficientment”, cosa que també porta a “tributacions insuficients”. També dictaminen que el marc legislatiu actual és “transparent i lògic”, però presenta “carències” perquè és “incomplet pel que fa a la contenció de l’elusió i evasió fiscal”. L’informe també remarca que hi ha formes d’ingressos, com les criptomonedes, que no estan subjectes a l’obligació de ser declarades i, per tant, queden sense tributar.

D’altra banda, el Tribunal de Comptes Europeu reclama a la Comissió Europea que abordi la manca de qualitat de les dades que comparteixen els estats i que avalua la seva “eficàcia”. A més, demana sancions pels possibles incompliments.

Segueix-nos

680
1,486