Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

La rebaixa de l’impost del Patrimoni a Andalusia obre la caixa dels trons

Aragonès replica a Moreno i Ayuso que "no aconseguiran competir" amb el teixit econòmic català amb el dúmping fiscal

|

El president andalús, Juanma Moreno Bonilla, ha anunciat una rebaixa de l’impost del patrimoni amb la indissimulada intenció de copiar la Comunitat de Madrid i atraure empreses i particulars perquè canviïn la seu i es localitzin a Andalusia. En concret, el president andalús ha convidat els empresaris catalans a tributar a Andalusia després de la rebaixa fiscal. Lògicament, el cap del PP, Alberto Núñez Feijóo ho ha defensat i, per contra, el MHP Aragonès, des de Nova York, també ha intervingut en la polèmica advertint del dúmping fiscal.

Escrivá-Rodríguez
L’anunci del govern andalús ha tingut una reacció del ministre José Luís Escrivá advocant per una harmonització fiscal, eufemisme de recentralització, per evitar que les comunitats autònomes “competeixin fiscalment” unes amb les altres. Aquesta pretensió, però ha estat refusada per la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ho ha circumscrit a una idea “a nivell personal” del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Feijóo
Així, Alberto Núñez Feijóo ha demanat que no es faci “demagògia” amb la supressió de l’Impost del Patrimoni anunciada pel president d’Andalusia, Juanma Moreno: “Les comunitats autònomes tenen les seves competències i les seves responsabilitats, i si acrediten que rebaixant alguns impostos s’aconsegueix més recaptació fiscal, la crítica del PSOE no té una explicació raonable”, ha dit.

MHP Aragonès
El president del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat Madrid i Andalusia “no aconseguiran competir” amb el teixit econòmic català fent dúmping fiscal. Preguntat per si tem per la marxa d’empresaris catalans, Aragonès ha dit que els “ecosistemes econòmics no es creen d’un dia per l’altre” i ha lamentat que el president d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, intenti “incentivar una guerra territorial”. De totes maneres, Aragonès veu amb bons ulls unes “bases comunes” en fiscalitat a l’estat espanyol, però ha instat el govern de Pedro Sánchez a discutir-ho amb Andalusia i Madrid.

“És una discussió que el govern de l’Estat ha de tenir amb aquells territoris que està aplicant una política neoliberal d’impostos que té un impacte en els serveis públics”, ha dit en una atenció als mitjans des de Nova York. Ara bé, Aragonès ha deixat clar que està en contra d’una “recentralització” en política fiscal i que el seu Govern mantindrà l’impost de patrimoni.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge