Dissabte 25 juny 2022

La presència femenina a les cúpules d’empreses públiques de la Generalitat és només del 24%, per sota del sector privat

El 48% dels alts càrrecs del Govern són dones però es concentren en llocs eventuals i de menys responsabilitat

|

La presència femenina a les cúpules de les empreses públiques de la Generalitat és només del 24%, una dada que està per sota de la mitjana del sector privat (31,4%) i que incompleix el principi de representació equilibrada d’homes i dones que marca la llei d’igualtat catalana, segons ha denunciat l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona en un estudi presentat aquest dijous. El percentatge arriba al 48% en els alts càrrecs del Govern. Les dones, però, es concentren en llocs eventuals i de poca responsabilitat de gestió a l’administració ja que són majoria en el càrrec d’assessor però tenen menys presència en els àmbits que decideixen polítiques, per exemple, només són un 28% dels delegats del Govern.

En total, el percentatge de dones als alts càrrecs del Govern i de les empreses públiques és del 40% encara que són el 66% de la plantilla. “A la Generalitat també hi ha sostre de vidre”, ha lamentat Carme Poveda, responsable d’Anàlisi Econòmica de la Cambra, en una roda de premsa per presentar l’informe.

Dèficit preocupant a les empreses públiques
L’indicador més preocupant per l’ODEE és el de les entitats públiques, ja que la seva anàlisi revela que els homes són el 76% dels presidents, directors i gerents d’empreses com el Servei Català de Trànsit (SCT), el Servei Català de la Salut (CatSalut), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

“L’administració està més en el focus i és més visible, però les entitats públiques estan més amagades i les dones estan menys representades que al sector privat”, ha reiterat Poveda, que ha afegit que aquestes “són entitats que gestionen uns pressupostos molt importants i condicionen la vida dels ciutadans”, ja que “el conjunt del sector públic gestiona el 40% del PIB català”.

“Ens posen ministres i conselleres perquè veiem dones, però després en els segons nivells i en les grans entitats i empreses públiques que gestionen els nostres diners, els nostres impostos, que gestionen les infraestructures, serveis i una part molt important de les contractacions i del PIB no hi són les dones”, denuncia la directora de l’ODEE, Anna Mercadé.

Més precarietat entre les dones a l’administració
Les dones són majoria en càrrecs eventuals que acompanyen els consellers, la categoria d’assessor (58%), en canvi la seva presència va baixant a mesura que puja el nivell de responsabilitat, de gestió i de sou. Així, elles són 7 de cada 10 caps de negociat, un nivell baix dins de l’organigrama de la Generalitat però només hi ha un 28% de delegades, el 30% dels secretàries generals i un 38% del conselleres.

Encara que la presència femenina de la plantilla de la Generalitat és del 66%, només són 4 de cada 10 directives. A més, elles demostren un grau més alt de formació, ja que el 74% de les persones amb un grau universitari són dones, cosa que implica que hi ha un problema de “sobrequalificació”, segons Poveda. On també són majoria és en els llocs més precaris –els dels interins i personal laboral temporal– que en un 73% de les ocasions són ocupats per dones.

La segregació vertical de la feina té com a conseqüència un salari més baix per les dones que treballen en els alts càrrecs del Govern i del sector públic. Segons l’Observatori Dona Empresa i Economia, en el cas de l’administració de la Generalitat la bretxa salarial és del 9% i la diferència de sou és de 7.841 euros. En les empreses públiques, on la retribució és normalment més elevada, la diferència és del 6%. En els càrrecs directius de companyies privades, el percentatge s’eleva fins al 21,9%.

Les entitats participades tampoc compleixen la llei
D’altra banda, l’ODEE també explicat que els òrgans de direcció d’entitats participades per la Generalitat estan ocupats per només un 30% de dones. Aquests llocs no estan remunerats per aquesta funció. Només en el cas de les entitats adscrites al Departament de Justícia, Cultura o Treball s’aproximen a la paritat. En canvi, les dones estan infrarepresentades en les que treballen amb Salut i sobretot amb Territori i Empresa. De les 245 entitats organitzades, tan sols 47 complien amb els estàndards de paritat. En l’11% dels casos no hi havia cap dona als òrgans de govern d’aquestes organitzacions.

Acord preelectoral per una llei de professionalització
“Les dones estan infrarepresentades en els alts càrrecs, en els llocs directius i també en els nomenaments. No s’està complint la llei d’igualtat. La Generalitat ha de corregir aquesta desigualtat i ha de prendre mesures per buscar l’equilibri”, ha assenyalat Poveda, que ha instat les forces polítiques a pactar un “gran acord preelectoral” per reactivar la tramitació de l’avantprojecte de llei sobre la professionalització de la direcció pública. Aquesta norma permetria, segons l’economista, que la selecció dels directius es basés en “competències professionals” i en “meritocràcia” i no en “criteris polítics”.

L’ODEE ha traslladat aquestes dades al Govern i als partits per demanar-los que el compliment de la llei d’igualtat a l’administració sigui un punt important en la campanya electoral i en la pròxima legislatura. “No entenem com és que se segueix amb aquest marc mental de la societat patriarcal en què les quotes són d’homes blancs occidentals i fins i tot m’atreviria a dir sota algun paraigua polític. Per això és tan important aquesta llei que fa molts anys que està guardada al Parlament”, ha dit Mercadé. “Si s’aprovés, es professionalitzarien els càrrecs que han de gestionar pressupostos i la vida de la ciutadania, i acabaríem amb l’arbitrarietat i els amiguismes que frenen el progrés del nostre país”, ha afegit. L’Observatori considera que la presència femenina pujaria substancialment si es fes un procés més obert per accedir a aquestes feines de poder.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,525