Divendres 17 setembre 2021

La pandèmia va disparar un 24,2% les llars sense ingressos laborals, amb 213.000 persones afectades

La crisi aboca els treballadors a fer jornades més llargues i eleva un 97% les hores extres no pagades a Catalunya

|

La pandèmia va disparar en un 24,2% les llars sense ingressos laborals, amb més de 213.000 catalans vivint en famílies on ningú va cobrar cap sou durant el segon semestre de 2020. Així ho constata l’estudi ‘Impacte de la COVID-19 en el mercat de treball’ que ha presentat CCOO aquest dijous. Aquesta dada es va reduir considerablement -15.545 llars menys- durant el tercer trimestre, un comportament que CCOO atribueix a l’inici de la descongestió del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) que es va col·lapsar per l’allau d’ERTO, que van afectar més d’un milió de catalans en algun moment de l’any. A més, la crisi sanitària ha abocat els treballadors a fer jornades més llargues i eleva un 97% el volum d’hores extres no pagades el 2020.

Segons el sindicat, Catalunya va deixar de generar 15.065 llocs de treball a jornada completa que s’haurien pogut crear amb les hores extres no pagades. L’organització sindical constata que els resultats “són una mostra clara que l’alarma sanitària viscuda sense precedents ha provocat que molts treballadors i treballadores s’hagin vist abocats a treballar de manera més intensa, fent jornades més llargues, fins i tot doblant torns”.

L’any 2020 s’ha tancat amb una caiguda de l’ocupació del 6% i amb 200.000 llocs de treball destruïts en un any. Les persones aturades i les “desanimades” –les que ja no surten com a actives perquè han deixat de buscar- ja superen el mig milió de persones a Catalunya. “El mercat de treball ha quedat malmès i la recuperació que s’intueix és precària i de temporada”, ha dit Romina Garcia, responsable de Mercat de Treball i Polítiques d’Ocupació de CCOO de Catalunya.

Davant d’aquesta situació “alarmant”, Garcia ha constatat que el sistema de protecció s’ha mostrat “incapaç de resoldre l’allau d’ERTO, un coll d’ampolla que ha fet que moltes persones no tinguessin ingressos laborals i que ha provocat una situació delicada i fins i tot extrema de moltes persones treballadores”. Tot i això, la sindicalista ha afegit que els treballadors del SEPE han fet “esforços ingents” per millorar la situació.

A banda dels ERTO, un altre canvi notable del mercat de treball causat per la covid ha sigut el teletreball, que ha crescut un 19,2%, amb més de 500.000 ocupats treballant a distància.

Segueix-nos

680
1,492