Dissabte 16 octubre 2021

La justícia europea obliga Brussel·les a repetir l’avaluació de les ajudes públiques a KLM i TAP

Per contra, avala les ajudes públiques d'Espanya a les seves aerolínies en no veure-les desproporcionades i nega que siguin discriminatories com denunciava Ryanair

|

El Tribunal General de la Unió Europea ha obligat la Comissió Europea a repetir l’avaluació de les ajudes públiques que els Països Baixos i Portugal van donar a KLM i TAP, respectivament. Ryanair va interposar una demanda contra la Comissió Europea per permetre aquest suport selectiu que deixava al marge companyies com la seva. El TGUE ha determinat aquest dimecres que la CE no va “motivar suficientment” el seu aval a les ajudes. Tanmateix, el tribunal té en compte la “gran pertorbació” de la pandèmia per al sector i no anul·la les ajudes a l’espera que la CE torni a fer la revisió corresponent. Ryanair ha interposat diverses demandes arreu de la UE pel suport dels governs a les aerolínies estatals. Fins ara, el TGUE ha rebutjat totes les queixes, entre elles una contra Espanya, en considerar que les ajudes eren proporcionades i no discriminatòries.

La decisió sobre KLM i TAP és la primera que, en part, dona la raó a Ryanair, però no pel fons de la qüestió, sinó pel procediment. De fet, el TGUE assegura que no pot comprovar la proporcionalitat de les ajudes perquè la Comissió Europea no va justificar suficientment els elements que permetien donar-hi llum verda. Amb tot, Ryanair encara pot recórrer en última instància totes les decisions davant del Tribunal de Justícia de la UE.

El TGUE veu proporcionat el suport d’Espanya a les seves aerolínies
El Tribunal General de la Unió Europea ha avalat les ajudes públiques d’Espanya a les aerolínies espanyoles. Ryanair va interposar una demanda contra la Comissió Europea per permetre aquest suport selectiu, a través del fons de 10.000 milions d’euros a empreses estratègiques espanyoles, que deixava al marge companyies com la seva. El TGUE ha determinat aquest dimecres que la CE podia donar llum verda a les ajudes perquè eren proporcionades i ha negat que fossin discriminatòries com denunciava Ryanair. La sentència segueix el mateix criteri aplicat per desestimar altres demandes contra les ajudes concedides a França, Suècia, Finlàndia o Dinamarca. Ryanair encara pot recórrer en última instància totes aquestes decisions davant del Tribunal de Justícia de la UE.

Segueix-nos

680
1,487