Dissabte 18 setembre 2021

La justícia europea dona la raó a Amazon i nega que rebés ajudes fiscals il·legals de Luxemburg

Els Verds veuen "urgent" canviar la legislació tributària de la UE després d'aquesta decisió del TGUE

|

El Tribunal de General de la Unió Europea ha assegurat que Amazon no va rebre 250 milions d’euros en ajudes fiscals il·legals per part de Luxemburg, com deia la Comissió Europea. L’octubre del 2017 Brussel·les va obligar les autoritats luxemburgueses a recuperar aquests impostos en considerar que Amazon s’havia beneficiat d’un sistema fiscal contrari a les regles de la competència. La multinacional nord-americana i Luxemburg ho van recórrer en primera instància al TGUE, que ara els hi ha donat la raó. Segons el TGUE, la CE no va demostrar “suficientment” que Luxemburg concedís una reducció d’impostos indeguda.

La sentència del TGUE suposa un revés per a l’executiu europeu i en especial per a la responsable de competència, Margrethe Vestager, ja que la sentència critica el seu mètode per determinar l’existència d’una ajuda fiscal il·legal en el cas d’Amazon. Amb tot, Brussel·les encara pot apel·lar en última instància al Tribunal de Justícia de la UE.

Intervenció de Brussel·les
La Comissió Europea va declarar il·legals els avantatges fiscals que Luxemburg havia donat a Amazon entre 2003 i 2011. Brussel·les considerava que el govern luxemburguès havia permès a la companyia de Jeff Bezos pagar “quatre vegades menys impostos que altres companyies locals” i que això no respecta les regles de la competència justa al mercat intern de la Unió Europea.

“Gairebé tres quartes parts dels beneficis d’Amazon no van tributar”, va recriminar la comissària de Competència, Margrethe Vestager el 2017, recordant que els estats “no poden concedir avantatges selectius als grups multinacionals que no estan disponibles per altres” empreses. L’expresident de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, estava al capdavant del govern luxemburguès quan es van concedir aquests avantatges a Amazon.

Reacció dels Verds
El grup dels Verds a l’Eurocambra veu “urgent” modificar la legislació tributària a la Unió Europea després de la decisió del Tribunal de General de la Unió Europea (TGUE) que conclou que Amazon no ha rebut ajudes fiscals il·legals de Luxemburg, tal com deia la Comissió Europea. L’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun assegura que les normes actuals d’ajudes estatals de la Unió Europea són “totalment insuficients per abordar el problema de l’evasió fiscal de les grans multinacionals”. Urtasun defensa en un comunicat que la decisió del TGUE és “un nou toc d’atenció” i insta la Comissió Europea i el Consell a “reaccionar i avançar en la legislació fiscal”. “La Unió Europea necessita uns tipus impositius mínims efectius, una base imposable comuna i consolidada de l’impost de societats i transparència fiscal pública”, diu l’eurodiputat dels comuns.

Segueix-nos

680
1,492