Dimarts 19 octubre 2021

La CUP reclama a ERC incloure la derogació del decret d’energies renovables al seu acord d’investidura

Estrada diu que el decret suposa "la liberalització del sector" i deixa el repte energètic "en mans de l'especulació"

|

Les energies renovables va camí de ser, juntament amb el lloguer, un altre punt de desacord que situa ERC a mig camí entre els seus pactes amb la CUP i el seguiment que fa les polítiques del PSOE. Així, contradient el que acaba de manifestar la ministra del ram, Teresa Ribera, sobre les energies renobables, la CUP-NCG ha reclamat a ERC incloure la derogació del Decret Llei 16/2019 d’energies renovables a l’acord d’investidura que totes dues organitzacions han pactat. En una roda de premsa des de la Torre de Fontaubella, la diputada cupaire Laia Estrada ha dit que el pacte amb els republicans és “de mínims” i ha apostat per seguir-lo “millorant”. Els anticapitalistes asseguren que l’aplicació d’aquest decret sense un Pla Territorial aprovat ha suposat “la liberalització del sector” i ha deixat “en mans de l’especulació i l’oligopoli” el repte energètic. La CUP també denuncia que el decret es va fer “a esquenes del territori i amb oposició d’entitats i col·lectius ecologistes”.

Estrada ha volgut matisar que el partit anticapitalista no s’oposa a la implantació d’energies renovables, sinó al fet que estigui “en mans de qui més ha contribuït a l’emergència climàtica”. La diputada ha assegurat que les grans empreses “han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l’expectativa d’accedir a línies d’ajuda provinents dels fons europeus Next Generation”. “Diners públics que estan destinats a rescatar les grans empreses”, ha afegit. De fet, diverses entitats ecologistes també han demanat en diverses ocasions la derogació del decret ja que consideren que després de la seva aprovació han proliferat els macroprojectes d’energies renovables.

L’acord pactat amb republicans per a la investidura de Pere Aragonès inclou el desenvolupament de la llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels grans projectes eòlics i fotovoltaics d’impacte territorial negatiu del decret. Ara els anticapitalistes hi volen afegir la derogació del Decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables.

Segueix-nos

680
1,486