Dimecres 18 maig 2022

La CE desmenteix Espanya i remarca que no ha pres encara cap “decisió formal” sobre la limitació del preu del gas a Espanya i Portugal

El gobierno juga amb les paraules i diu que s'ha concedit una "preautorització"

|

Perilla la promesa de tractar el tema del topall del preu del gas en la reunió de ministres d’avui dimarts després que, malgrat que l’executiu estatal ho anunciés públicament, la Comissió Europea ha remarcat que no ha pres encara cap “decisió formal” sobre la demanda de limitació del preu del gas a Espanya i Portugal.

Així doncs, hores després que els dos països afirmessin que s’havia donat llum verda a la mesura, un portaveu de la Comissió ha assegurat que el que s’ha rebut és un “esborrany tècnic” sobre el qual s’ha fet una “avaluació preliminar”, i ha afegit que queda “certa informació pendent” que s’espera rebre “ben aviat” a la “notificació oficial”. El Ministeri de Transició afirmava a mitja tarda que el decret es durà demà “o quan abans millor” al Consell de Ministres. Fonts de l’executiu estatal han afirmat que la puntualització que ara fa la CE és el “procediment habitual” però que hi ha una “preautorització” concedida.

El primer que ha anunciat el sí de Brussel·les a la limitació del preu del gas amb el qual s’obté electricitat a Espanya i Portugal ha estat el primer ministre portuguès, António Costa, que assegurava que ambdós països treballaven per aprovar la mesura aquest mateix dimarts. Poc després fonts del Ministeri de Transició Ecològica confirmava la notícia i subratllava que se seguia treballant per poder dur-la al Consell de Ministres o demà o “quan abans millor”. Espanya i Portugal van tancar a finals d’abril un acord polític amb la Comissió Europea per limitar el preu del gas a una mitjana de 50 euros el Mwh.

Ara, però, un portaveu de la Comissió Europea afirma que l’organisme “pren nota” de la intenció d’ambdós països d’adoptar “ben aviat” la legislació que activarà el “mecanisme temporal” per mitigar l’impacte dels preus dels combustibles fòssils en l’electricitat i subratlla que “per bé que en aquest estadi no s’han pres decisions formals”, la Comissió roman “en contacte estret” amb les autoritats d’ambdós països per “dissenyar la mesura”.

En aquest sentit, la mateixa font assegura que la Comissió ha rebut “recentment” un “esborrany tècnic” amb un “gran nombre” de “detalls rellevants” d’acord amb el pacte polític, sobre el qual “s’ha compartit l’avaluació inicial”. Afegeix que “certa informació roman pendent i s’espera a la notificació formal” que la Comissió espera rebre aviat.

També indica que “l’objectiu principal” de l’organisme supraestatal és “arribar a decisions legalment sòlides tan aviat com sigui possible”, mentre s’assegura, també, tal com reclama el Consell Europeu, que les mesures redueixen el preus de l’electricitat per als consumidors i les empreses sense afectar les condicions del mercat.

Sobre aquest particular, fonts de la Moncloa han assegurat que es tracta del “procediment habitual”, i han assegurat que ja s’ha expedit una “carta de conformitat”, que han definit com “una espècie de preautorització” sempre que la proposta legislativa que elaborin tant Espanya com Portugal “no es desviï del que s’ha presentat fins ara”. Així doncs, el Ministeri de Transició Ecològica manté l’agenda per presentar la mesura a aprovació al Consell de Ministres tan aviat com sigui possible, si pot ser aquest mateix dimarts.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512