Dijous 27 gener 2022

La Cambra alerta que la figura de l’autònom es posa en risc si se li augmenta la càrrega impositiva

L'ens assenyala que les obligacions tributàries poden arribar a suposar més del 50% de la facturació

|

La Cambra de Comerç ha alertat aquest divendres que la figura de l’autònom està en risc si s’augmenta la càrrega impositiva a aquest col·lectiu. En aquest sentit, recorda que per a aquest 2022, la base mínima se situarà en els 294 euros al mes i que la mesura anunciada pel govern espanyol de començar a establir cotitzacions en funció des ingressos reals, que entraria en vigor el 2023 i es completaria el 2030, pot implicar que un professional amb ingressos superiors als 27.000 euros acabi pagant gairebé el doble que la quota actual i que qui ingressi més de 42.000 euros i més de 48.900 més del triple i el quàdruple, respectivament. Així mateix, l’ens subratlla que les obligacions tributàries poden suposar més del 50% de la facturació.

Segons la Cambra, en lloc de posar en risc el col·lectiu si finalment es confirma un augment de les cotitzacions de cara a aquest 2022 “caldria un gir per potenciar l’economia i no pas limitar-la o gravar-la més encara”. “És imprescindible que no se’ls tracti només com una eina des d’on poder recaptar més per a les arques públiques, sinó com a potenciadors de l’economia”, afegeix. La Cambra remarca que el col·lectiu d’autònoms ha estat “clau” i “la primera línia de defensa de l’activitat empresarial” per reactivar l’activitat i dinamitzar l’economia i que des del maig del 2020 les afiliacions han crescut fins a situar-se a les 560.000, per sobre les del març del 2020, quan va esclatar la pandèmia, i proper als màxims assolits el 2017.

Per l’ens cameral, mentre Europa “ha vist la importància” dels autònoms i se’ls aplica mesures de suport, a l’Estat es manté la quota “més alta” del continent “fins i tot si es cotitza la base mínima”. “Aquests costos, alhora, sovint són difícils de visibilitzar o entendre”, lamenta la Cambra, que en base a un estudi amb Roca Junyent, avisa que la tributació pot suposar més del 50% de la facturació, ja que de l’import net després de liquidar l’IRPF i les quotes mínimes a la Seguretat Social cal afegir altres impostos derivats de l’activitat econòmica, com Patrimoni, Béns Immobles, Vehicles de Tracció Mecànica i Circulació, entre d’altres; o la tributació de treballadors a càrrec.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,502